Jessica slutar odla på Tyresta gård: "Drivs som en diktatur"

När arbetshästen Ullis inte längre fick vara kvar, då valde Jessica Lyon att lämna sin omtyckta odling på Tyresta gård. Hon själv beskriver gårdens styre som en diktatur.

  • Publicerad 06:15, 30 maj 2022

Ett kränkande sätt att uttrycka sig, det gör mig förvånad.

När vi går en sväng på Tyresta gård en varm och solig majdag kommer ett par fram och frågar vad som har hänt med odlingen som fanns där förut. Jessica Lyon tittar hopplöst ut över den ödelagda gräsplätten:

– Ja, vad ska jag säga...

Marken som tidigare var fylld med över 100 olika växter är numera tom, bortsett från ogräs och vissnade solrosor och jordärtskockor. Jessica Lyon känner att hon inte längre kan fortsätta då den nordsvenska brukshästen Ullis inte får vara kvar på Tyresta gård.

Köpte hästen av stiftelsen

Jessica Lyon köpte Ullis av Stiftelsen Tyrestaskogen, som förvaltar nationalparken och Tyresta gård, i mars 2021. Planen var att låta barn och vuxna rida på Ullis genom odlingen, som ett pedagogiskt verktyg i hur en hållbar odling kan se ut och fungera från en plöjande häst till växter som frodas.

För att förtydliga sin plan för ponnyridning, som annars inte är tillåtet vid gården, hade Jessica Lyon då ett möte med chefen över Tyresta gård, Mattias Sjölander.

– Min kollega var med, hon spelade in samtalet, och vid tre tillfällen gav han oss okej att låta folk rida på Ullis förutsatt att det var vid odlingen. Det var exakt det vi var intresserade av, säger Jessica Lyon.

Blev uppsagd trots "okej"

Men efter två tillfällen av ponnyridning vid odlingen blev hon i slutet av februari uppringd av Mattias Sjölander, som sa att hennes stallplats har sagts upp på grund av otillåten ponnyridning.

– I min värld var det ett missförstånd som man kan lösa med en dialog, men det har inte hänt här. Det har varit knäpptyst, säger Jessica som liknar stiftelsens hantering med en diktatur.

Lägg till att Jessica Lyon aldrig haft ett skriftligt kontrakt gällande odlingen på gården, trots att hon skulle ha inlett sin tredje säsong i år. Tidigare har man kommit överens muntligt eller över sms, på ett år åt gången.

– Det har hela tiden varit tal om att jag skulle få ett korrekt och skriftligt avtal, vilket jag har litat på. Men det har inte kommit och det har känts väldigt osäkert för mig. Därför kan jag inte fortsätta, vilket är väldigt sorgligt.

Jessica Lyon vill gärna hitta en lösning med stiftelsen för att kunna fortsätta.

– Men då kan det inte drivas som en diktatur, det måste skötas professionellt med riktiga avtal.

"Kränkande"

Jonas Ekstrand, nationalparkschef på Stiftelsen Tyrestaskogen, menar att Mattias Sjölander aldrig gav Jessica okej att ha ponnyridning vid sin odling.

– Hon har inte fått ett sådant tillstånd. Det är hennes tolkningar, så tolkar inte vi det hela. Hon har även blivit uppmärksammad på det men brydde sig inte om det, då blir det tyvärr så här, säger han.

Hur reagerar du på att Jessica Lyon benämner er verksamhet som en diktatur?

– Det var märkligt. Det tycker jag är ett kränkande sätt att uttrycka sig, det gör mig förvånad.

Han tycker att det är sorgligt att Jessica Lyon lämnar odlingen på Tyresta gård och vill gärna att hon fortsätter trots allt.

– Det är mycket upp till Jessica, vi är öppna för diskussioner, det är självklart. Men en förutsättning för alla relationer är att man följer regler som gäller.

Jessica på Tyresta

Jessica Lyon startade sin verksamhet på Tyresta gård under 2020. Sedan dess har hon jobbat hårt med att göra marken odlingsbar, och lockat dit många besökare. Under det tredje året hade hon tänkt kunna ta ut lön för första gången, men nu får inte hennes häst vara kvar.

Hästen Ullis är fortsatt kvar på Tyresta gård i väntan på lösning av nytt stall. Jessica säger att hon har fått flera erbjudanden om stall och arbetsplats för både henne och Ullis.

Hon driver även en Youtubekanal, OdlingsTV, med nästan 30 000 prenumeranter.

Visa merVisa mindre