Jessica Pettersson är ordförande i och var med och startade Vasa Gymnastik hösten 2013. Foto: Pekka Pääkkö

Jessica kan vinna Svenska Barnidrottspriset 2019

I Vasa Gymnastik får de aktiva – barnen – vara delaktiga i beslut som handlar om föreningens verksamhet. Nu är föreningens ordförande Jessica Pettersson nominerad till Svenska Barnidrottspriset 2019 för att hon ser till att Barnkonventionen är en självklar och naturlig del i Vasa Gymnastik.

  • Publicerad 19:50, 8 jan 2019

När Vasa Gymnastik startades hösten 2013 var syftet bland annat att lyfta barns rättigheter inom idrotten. Ett gymnastråd startades, där en styrelsemedlem tillsammans med aktiva diskuterar och utvecklar verksamheten med fokus på barnperspektivet. Barnen blir lyssnade på och är delaktiga i beslut som rör föreningens verksamhet.

Vasa Gymnastik vill vara en motpol till den elitsatsning som många gymnastikföreningar bedriver. De som vill tävla får göra det, men de som föredrar att bara träna kan välja det och ändå träna tillsammans.

För detta arbetssätt nominerades Jessica Pettersson, ordförande och en av grundarna av Vasa Gymnastik, till priset Mitt i:s Idrottshjälte 2017.

Låter barn komma till tals

Nu har hon alltså även nominerats till Svenska Barnidrottspriset 2019, ett pris som nätverket Svensk Barnidrott har delat ut sedan 2013. ”Jessica Pettersson lever verkligen upp till att ”barnidrott är för barn” genom att låta dem komma till tals i sin idrottsverksamhet”, står det bland annat i motiveringen.

Syftet med priset är att uppmuntra barnidrott med ett tydligt barnperspektiv och priset ges till ”den eller de som på ett inspirerande sätt stått upp för barns rättigheter i idrotten eller i konkret handling bedrivit idrottsverksamhet som kan inspirera andra”.

Priset delas ut på Stadion i maj

Hittills finns sex olika nominerade till priset 2019. Juryn består av Anna Haag, Björn Ferry och Emil Jönsson. Priset delas ut på Bauhaus/Diamond Leaque galan på Stockholms stadion den 30 maj.

Vasa Gymnastik har i dag cirka 150 medlemmar och tränar truppgymnastik, främst i Vasastan, med grenarna hopp, matta och fristående (dans). Rörelseglädje och gemenskap är i fokus, och att genom dessa två ledord skapa en kvalitativ träningsform som inkluderar snarare än exkluderar.