– Jag litar fullt ut på att gåvan kommer fram till folk som behöver det, säger Jesper Carlsson. Foto: Åsa Sommarström

Jespers julcheck hjälper Vallentunabor som har det svårt

På Ica Kragsta har handlaren Jesper Carlsson infört en julcheck. Pengarna går direkt vidare till behövande i Vallentuna.

  • Publicerad 12:23, 12 dec 2019

I kassorna på Ica Kragsta finns sedan i november en skylt om att man inte bara kan betala för sina egna inköp utan även bidra till en god jul för den som är sämre lottad.

I samarbete med Vallentuna församling har handlaren Jesper Carlsson inför den så kallade Julchecken. Men betalar 250 kronor och pengarna går via Vallentuna församling vidare till behövande Vallentunabor. Själv får man ett gåvobevis som tack för hjälpen.

För 250 kronor kan man köpa en julcheck som kan lösas in mot mat på Ica Kragsta.

Hittills har det sålts ett 40-tal julcheckar.

– Jag tycker att responsen har varit fantastisk, säger Jesper Carlsson som räknar med att försäljningen kommer att öka närmare jul.

Det är inte första gången han samarbetar med kyrkan för att hjälpa.

– För flera år sedan började vi med julkassar. Vi plockade ihop maten och körde ner kassarna till kyrkan. Men det blev så mycket mat att den inte gick åt. 

Räcker länge

Så i år blir det en julcheck i stället.

Fördelen med en check är att den kan lösas in för individuella behov. En julskinka är till exempel inte till nytta för den som inte äter kött. Och checken kan lösas in över hela året.

 En del får det väldigt kärvt när det är sommarlov. När barnen är hemma över loven blir det höga matkostnader, säger Maywor Åkerman på Vallentuna församling.

Lokalt bistånd

 Jesper Carlsson tror att kunderna uppskattar att julcheckarna används lokalt.

– Vi känner till en hel del som har det tufft i kommunen och det här går till dem. Stadsmissionen ligger många varmt om hjärtat, men de pengarna går till uteliggare i stan.