Jerlmyr: "Att fimpa utomhus ska ge böter”

Stockholm blir allt skräpigare. Något måste göras, anser finansborgarrådet Anna König Jerlmyr som själv börjar plocka skräp för ett renare Stockholm.

  • Publicerad 14:54, 2 maj 2019

2011 skärptes lagen om nedskräpning på offentlig plats. Kastar du till exempel en burk på marken kan du i teorin få böter på 800 kronor.

Nya förbudet kan göra hela gator rökfria

Men lagen omfattar inte fimpar, snus och tuggummi. Det vill Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) ändra på.

– Enligt mig är det fullständigt orimligt att fimpar, snus och tuggummi är undantagna i lagen. De är giftiga och farliga, säger hon och meddelar att hon ligger på justitieminister Morgan Johansson att ändra lagen.

Här är platserna där Stockholm ska bli renare

Stockholm Stad lägger allt mer pengar på att städning. Budgeten för nedskräpning har ökat från 110 miljoner kronor 2010 till 170 miljoner kronor 2018. I år görs en extrasatsning på 21 miljoner kronor, pengar som bara ska gå till riktade städinsatser där det är som mest nedskräpat.

– Skräpet har många negativa effekter. Förutom att det kostar mycket pengar ökar skräpiga miljöer otryggheten, säger Anna König Jerlmyr.

Få bötfälls för nedskräpning i Stockholm

Staden ska i år sätta upp nedskräpningsskyltar, som informerar om att det är olagligt att slänga skräp och att det kan leda till böter. Hittills i år har dock inte en enda böter för nedskräpning delats ut i Stockholm. Så lagen är egentligen verkningslös. Så här kan det inte fortsätta enligt König Jerlmyr.

– Vi måste prata med polisen. Vi har full förståelse för att de har fullt upp med tyngre kriminalitet som till exempel skjutningar, men de måste ta ett större ansvar, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dels föreslås det nu att polisen ska ha nedskräpningsveckor på samma sätt som de har trafiksäkerhetsveckor. Det vill säga ett antal dagar då de högprioriterar och lägger stora resurser på att jaga skräpsyndare. Dels har Anna König Jerlmyr en idé på hur polisen arbetsbelastning kan minskas.

– Om våra kommunala ordningsvakter skulle kunna skriva ut skräpböter, på samma sätt som parkeringsböter, skulle vi kunna avlasta polisen mycket. Men mycket handlar om egenansvar hos oss stockholmare. Jag tänker bli mer aktiv. Man går inte bara förbi om man ser skräp i sin närmiljö. Man kan göra en insats som medborgare, säger Anna König Jerlmyr.

Ciggilska utanför Stockholms nya jätteskola på Kungsholmen

Det här försöker finansborgarrådet driva igenom

✓ Kommunala ordningsvakter ska få befogenhet att dela ut nedskräpningsböter.

✓ Folk som fimpar eller slänger snus och tuggummi på marken bör kunna få böter på 800 kronor.

✓ Nedskräpningsskyltar ska sättas upp med information om att det är olagligt att skräpa ner.

✓ Fler stockholmare bör ta ett större ansvar och plocka upp skräp de går förbi.

✓ Polisen ska prioritera frågan mer och i större omfattning bötfälla personer som skräpar ner.

Visa merVisa mindre

RENHÅLLARE. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) plockar upp skräp hon ser i sitt närområde. "Vi måste känna ett gemensamt ansvar över vår stad", säger hon. Foto: StockholmDirekt