HEDRAS. Sara Kukka-Salam (S) vill att Jerry Williams ska få ett torg uppkallat efter sig i Huvudsta, men KF ville annorlunda. Foto: Anders Ekström

”Jerkas torg” skjuts på framtiden

Socialdemokraterna vill hedra den framlidna rockikonen Jerry Williams med ett eget torg i Huvudsta. För nära inpå hans död enligt byggnadsnämnden – och bordlade nyligen förslaget.

  • Publicerad 17:00, 8 feb 2019

Den 25 mars förra året avled musiklegendaren Jerry Williams. Han blev 75 år gammal. Då han betytt mycket för Solna ville Socialdemokraterna hedra sin Jerry med ett eget torg, bara ett stenkast från barndomshemmet.

Platsen som valdes ut var Huvudstagatan 7-9, precis utanför matbutiken. Erik Fernström – alias Jerry Williams – är uppvuxen på nummer 14.

Redan i april lämnades motionen in om att uppkalla torget efter Solnasonen.

– Att döpa en gata, plats eller torg är ett bra sätt att hedra och berätta om en person som betytt mycket för Solna. Genom dessa namngivna platser lär sig kommande generationer om historiskt viktiga personer, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

– Jerry är en verklig legendar som bott och verkat här och betytt väldigt mycket för många.

Motionen fick stor uppmärksamhet bland Solnas medborgare.

– Vi fick massor med hejarop och den slog rekord på vår Facebooksida när vi delade den. Alla hade en relation till Jerry.

För nära hans död

Byggnadsnämnden och namnberedningen gillade också idén, men vill ändå avvakta. Det är för nära inpå Williams död för att använda det som memorialnamn, hävdar de.

Och efter en omröstning i kommunfullmäktige förra veckan valde man att bordlägga ärendet.

– Jättetråkigt och de hävdar att det gått så kort tid. Men det verkar inte vara helt praxis i nämnden och beredningen. Ingmar Bergman dog 2007 och året efter döptes ett torg efter honom vid Filmstaden, säger Sara Kukka-Salam.

Torsten Svenonius (M), byggnadsnämndens ordförande, svarar:

– Den har bordlagts med hänvisning till den princip som finns med memorialnamn. Man ska vänta till att en lämplig tid gått, oftast mellan fem och tio år. Vi anser att man måste respektera sorgetiden och sedan få en distans till personens livsgärning, säger han.

 Men kring Ingmar Bergman gjordes ett undantag 2008?

– Ja, det påstås så. Men själva poängen med att ha en praxis är att man ska hålla sig till dom och inte göra undantag. 

Ger inte upp

Sara Kukka-Salam hoppas istället få se förslaget – som går under arbetsnamnet ”Jerkas torg” – förverkligas om ett par år.

– Jag ger inte upp, vi får göra ett nytt försök om ett par år. Detta är viktigt för Solna och kommer inte att glömmas bort. Jerry ska hedras i Solna.  

SJUTTIOFEM. Jerry blev 75 år gammal. Han avled 25 mars 2018. Foto: Michael Folmer