Välkomnar. Josephine Jergos tar emot vid trädgårdens entré. Foto: Sara Ringström

Jergos maxar julen: "Jag tackar Gud för året som gått"

Nu tändas tusen juleljus i Josephine Jergos hus. I en och en halv månad jobbar Slagstas julstjärna med att klä in sitt hus och trädgård i lysande pynt. Att elräkningen femdubblas i december är det värt.

  • Publicerad 15:48, 18 dec 2017

Jag har problem med ont i ryggen, men de här dagarna får jag kraft. Jag vet inte hur. Jag älskar att pynta

Det går inte att missa Josephine och Jacoub Jergos hus i villaområdet i Slagsta. Huset och trädgården är klädda i julbelysning från topp till tå. Julstjärnor trängs med tomtar i varje fönster, verandan är täckt i ett lampdraperi, i trädgården trängs julkrubba bland tomtar, renar och änglar som lyser i olika färger.

– Jag älskar när snön kommer, så att allt blir ljust, säger hon och tittar ut över trädgården där de senaste dagarnas snöande gett Jesusbarnet ett täcke av snö.

En och en halv månad innan första advent börjar Josephine. Varje dag tar hon ner en säck pynt från vinden och packar upp.

– Jag har problem med ont i ryggen, men de här dagarna får jag kraft. Jag vet inte hur. Jag älskar att pynta, säger hon.

Det började för 38 år sedan, när familjen kom till Sverige från ett krigshärjat Libanon. Den första vintern – mötet med mörkret och kylan, blev en chock.

– Det var kolsvart på morgonen och Jacoubs mustasch var full av is och jag tänkte ”vad ska vi göra?”. Men jag såg att svenskarna hängde upp ljus i fönstren. Jag sa ”det måste jag också göra”. Och varje år blir det mer och mer, berättar Josephine, som inte har nått peak julpynt än på ett tag.

Fasad. Både framsidan och baksidan av Josephines och Jacoubs hus pyntas. Foto: Anna Sjögren

Lysande. Ingången till huset är prydd av julpynt. Foto: Anna Sjögren

Hon vet inte exakt hur många lampor hon hänger upp under julen men elräkningen för december talar sitt tydliga språk: 5000 kronor – jämfört med 1000 kronor en vanlig månad. Men det är hennes favorithögtid värd.

– Jag blir så glad. Varje år säger mina barn ”mamma, vad har du gjort?”. Sen när det är klart blir de ändå glada. Och mina barnbarn springer hit för att se när jag har pyntat, säger hon.

Alla sex barn är utflugna, men bor på lagom avstånd i Slagsta. På senare år har de också börjat pynta sina hus. Det värmer en mammas hjärta, förklarar hon.

– De kommer bli som jag, vänta bara! De för traditionen vidare. När de ser allt julpynt kommer de alltid tänka på mig, säger hon.

Och till jul samlas de och deras familjer, totalt ett 30-tal personer, hemma hos Josephine och Jacoub.

– Den 24:e firar vi svensk julafton med svensk julmat, den 25:e firar vi syriansk jul med kalkon, berättar Josephine.

Men julen handlar inte bara om pynt för Josephine.

– Julen betyder jättemycket för oss syrianer, Jesus kom till världen då. Och jag tackar Gud för året som gått. Och så önskar jag att det ska gå bra, inte bara för mig utan för hela världen. Och att det blir fred. Det är så mycket krig nu, det är jobbigt att se.

Och den som tror att Josephine vilar med pyntandet tills nästa jul kan tänka om. Till påsk fyller hon huset och trädgården med kycklingar. Till midsommar tar midsommarstången plats på tomten.

– När jag kom hit tittade jag mig omkring – ”vilka är de svenska traditionerna?”. Jag firar alla högtider som går att fira, säger Josephine.