Jeppe fick oljekanna med anrik Söderhistorik

Kannan gick från Fogelström vidare till Carl Anton och nu till fotografen och bokförläggaren Jeppe Wikström. – Det är lite magi, säger kannans nya vårdnadshavare.

  • Publicerad 14:10, 28 dec 2018

Jeppe Wikström fick tidigare i år ta över ateljén högst upp i Stadsgårdshissen från Carl Anton Axelsson som haft drömutsikten ända sedan han räddade hissen från rivning 1982.

Inflyttningspresent

Under julhelgen kom Carl Anton över med en fantastisk inflyttningspresent till Jeppe. En oljekanna som ingen annan än Per Anders Fogelström gav till Axelsson för ungefär 35 år sedan.

–  Jag blev jätteglad. Kannan är väldigt fin med intressanta former och sedan är det speciellt med det historiska också. Det är lite magi helt enkelt, säger Jeppe Wikström.

Hittades av byggarbetare

Oljekannan är från 1909, men hittades av byggarbetare 1969 när hissmaskineriet skulle monteras ned. Byggarbetarna ville inte slänga kannan och kom på att Per Anders Fogelström ju bodde uppe på Fjällgatan.

Fogelström fick lampan av arbetarna, men när Carl Anton flyttade in i ateljén på 80-talet kom Fogelström förbi med kannan på invigningsfesten. Och nu har alltså både kannan och ateljén fått ny vårdnadshavare.

– Kannan hör till hissen tyckte Carl Anton. Och det är ju där den bor, så den hamnar på någon central plats, säger Jeppe.

Jeppe Wikström utanför sin ateljé i Stadsgårdshissen. Foto: Karolina Andersson

Hur trivs du i ateljén?

 – Det är en fantastisk ateljé. I början var jag orolig att jag inte skulle få något gjort, men nu har jag vant mig litegrann vid utsikten, säger Jeppe som främst använder hissen som skrivarstuga.