Jenny Burman bor i Hornstull och kämpar för att civilkuraget ska ta mer plats i samhället. Foto: Läsarbild Johan Lygrell

Jenny stoppade självmordet på Västerbron

Plötsligt klättrade mannen över räcket, redo att ta sitt liv. Jenny Burman var på plats när det gällde. Nu har hon gjort podden ”Slumpens hjältar” – om personer som ingriper när livet ställs på sin spets.

  • Publicerad 07:04, 12 apr 2018

– Jag tror inte att du ska sitta där uppe, säger Jenny Burman till mannen som sitter på räcket på Västerbron och dinglar med benen ner mot vattenytan.

Det är en augustikväll för ungefär tio år sedan. Jenny är på väg hem till Hornstull efter att ha ätit middag på Kungsholmen. Då ser hon hur en man klättrar upp på broräcket.

– Jag förstod direkt vad som skulle hända. Och jag blev superstressad över att jag inte skulle hinna fram i tid, säger hon.

”Vill inte leva längre”

Väl framme har hon svårt att få fram orden. Men hon börjar prata för att få mannen att komma ner.

– Men han säger, vet du jag har tänkt efter. Och jag vill inte leva längre. Det var oerhört tungt att höra. Det är en sådan fruktansvärd kommentar.

De fortsätter prata, och Jenny får veta att mannens psykisk ohälsa gjort att han förlorat sin familj och de flesta av sina vänner.

Efter ett tag ber hon återigen mannen att komma ner, vilket han nu gör med löfte om att Jenny inte ska ringa till polisen.

Jenny hade inte varit i en liknande situation tidigare. Foto: Johan Lygrell

Nära bryta ihop

Hon lovar. Och sedan de sitter där, sida vid sida på insidan av broräcket. Pratar länge.

Jenny blir allt mer stressad för att hitta en lösning hur mannen ska komma bort från bron. Märker att hennes egna känslor kommer ikapp, att hon har svårt att inte själv bryta ihop. Vet inte vad hon ska göra nu. Ska hon ta med honom hem till lägenheten?

Tänker på honom ofta

Då hörs sirener och en polisbil kör fram. Någon har sett vad som hänt och ringt efter hjälp. Poliserna känns trygga, stabila och vana att hantera den här typen av situationer. Mannen följer med dem.

– Innan han sätter sig i bilen kramar vi om varandra. Jag sa att jag hoppas att det löser sig för dig, att du får hjälp, säger Jenny Burman.

Det är det sista hon ser till av mannen. Jenny vet inte vad som hände sedan. Men hon tänker fortfarande på honom varje gång hon går över Västerbron.

 Jenny vill sprida historier om medmänsklighet i en tid där ”det är så förbaskat mycket elände”. Foto: Johan Lygrell

Inspirerade till en pod

Hennes egna erfarenheter att kastas in i en situation där man hjälper någon i nöd – på liv och död – inspirerade henne att i februari göra det första avsnittet i podden ”Slumpens hjältar”. En podcast med temat ”livräddande civilkurage”.

I varje avsnitt intervjuar Jenny olika personer som räddat livet på någon annan. Allt från vid terrordådet i Åbo, till en tvååring som satt i halsen eller en trafikolycka. Fokus ligger på upplevelsen hos den person som hjälper till, som måste visa civilkurage.

– Jag vill få folk att våga och vilja ingripa.

Jenny Burman

– Ofta fokuserar man på offret. Men jag är intresserad av dem som var tvungna att agera. Och ibland till och med riskerar sina egna liv för att hjälpa till, säger Jenny Burman.

I varje avsnitt medverkar även en expert, som kan ge fördjupad information.

– Jag vill med podden få folk att våga och vilja ingripa. Och sprida lite glädje och historier om medmänsklighet i en tid där det är så förbaskat mycket elände.

Vill att samhället ställer upp

Hon tycker också att samhället borde bli bättre att lyfta och ge stöd till personer som kastas in i situationer där man behövt hjälpa till på liv och död. 

Vid nationella trauman finns det ofta krisgrupper. Men vid en enskild händelse lämnas den som hjälpt till ofta ensam kvar, när ambulanserna och polisbilarna åkt därifrån.

– För många av de som jag pratat med blir det en traumatisk händelse, säger Jenny Burman.

Till exempel borde det finnas ett officiellt telefonummer som man skulle kunna ringa, tycker hon.

– Att samhället erbjuder den som hjälpt hjälp. När vi är goda medborgare och ingriper behöver vi veta att samhället har vår rygg. Det är ett viktigt kontrakt.

Fakta

Utbildad civilekonom och kommunikatör

Namn: Jenny Burman.

Familj: Sambo, fyra barn.

Yrke: Utbildad civilekonom och kommunikatör. Arbetar nu som konsult och med podden.

Bor: Hornstull.

Favoritpod: P3-dokumentär, Misslyckade brott, Fördomspodden.

Om Söderbornas civilkurage: Söderborna är fantastiska att engagera sig. Om de har särskilt bra civilkurage vet jag inte, men jag uppfattar att det finns en stark kämparglöd.

Aktuell: Med podcasten ”Slumpens hjältar”, om livräddande civilkurage. Finns där poddar finns.

 

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Till dig som har självmordstankar

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour.

Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre.

Du kan vara helt anonym när du ringer. Du kan till exempel kontakta:

Källa: Vårdguiden, Stockholms landsting
Visa merVisa mindre