Barnens riddare. Jennie Porsbjer rider genom Salem och Botkyrka för att uppmärksamma övergrepp mot barn. Foto: Elin Hammarstedt

Jennie från Salem rider för att uppmärksamma övergrepp

Det var när Jennie Porsbjers vuxna väninna berättade att hon varit usatt för sexuella övergrepp som hon bestämde sig. Jennie skulle bli de utsatta barnens riddare. I fyra dagar och tre nätter går turen med häst och hund genom både Salem, Botkyrka och Huddinge. Här berättar Jennie om sin färd som pågår nu.

  • Publicerad 16:54, 6 okt 2020

Hon tog broschyren jag
delar ut och lämnade
tårögd.

"F ör ett par år sedan berättade min väninna att hon varit utsatt för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Jag är den ende som vet. Ingen mer.

Hennes berättelse gjorde så ont att höra. Jag visste inte vart jag skulle göra av smärtan. Nu har jag blivit barnens riddare.

Jag tänker att det tunga ämnet blir lättare för barn att ta till sig när jag kommer med min häst och hund. Jag vill både informera om hur du kan få hjälp och sprida hopp. Som barnens riddare vill jag visa att sagornas och lägereldarnas tid inte är förbi.

Jag växte upp i Salem och Grödinge. Under fyra dagar rider jag från Stallarholmen där jag bor nu med min familj upp till Salem där mina föräldrar fortfarande bor. Sedan går turen vidare genom Tumba, Tullinge, Flemingsberg, Huddinge och så vidare till Skogskyrkogården.

Förra året gjorde jag min första ritt. Jag är medveten om att jag måste se många drabbade både på ritten och i min vardag. Vart femte barn har någon gång blivit utsatt för övergrepp.

En kväll i Södertälje centrum förra året mötte jag en ung tjej. Hon tog broschyren jag delar ut från Rädda Barnen och lämnade tårögd. Och när min familj arrangerade ponnyridning för ett par år sedan för att uppmärksamma övergreppen kom nio vuxna kvinnor fram och berättade att de varit utsatta när de var barn.

Att vår hund Weila är med känns tryggt när jag slår läger i skogen. Vi sover under bar himmel. På dagarna rider jag på vanliga vägar och genom centrum för att träffa på människor.

På Skogskyrkogården möter min hjälpsamma familj upp. Här vilar också min syster som dog i en sjukdom för ett år sedan. Ritten avslutas med att vi fikar tillsammans vid hennes grav."

Jennie och hästen Arthur. I början av vecka 41 ger de sig ut igen. Nedanför dem springer även familjens rotweilern Weila. Foto: Jennie Porsbjer

Stopp. Förra året stoppade ekipaget bland annat utanför Rönningeborg i Salem där Jennies föräldrar bor. Foto: Privat

Har räddat 3 000 höns

Namn: Jennie Porsbjer

Ålder: 37 år

Bor: Gård i Stallarholmen. Uppväxt i Salem och Grödinge.

Familj: Man och två barn.

Annat hjärteprojekt: Har hittills räddat 3 000 höns från slakt. Köper dem för slaktpriset av värperier. Sedan får hönsen nytt hem.

Visa merVisa mindre

Här gör riddaren nattstopp

I början av vecka 41 startar ekipaget ritten.

Första natten: Skogen mellan Mariefred och Nykvarn.

Andra natten: Skogen utanför Salem.

Tredje natten: Skogen vid Riksten/Lida.

Visa merVisa mindre