Jean-Claude Arnault släpps ur fängelset i maj

Jean-Claude Arnault, känd som Kulturprofilen, dömd för två våldtäkter 2011 släpps ur fängelset i maj. Han släpps efter ett år i fängelse men totalt ett år och åtta månader som frihetsberövad.

  • Publicerad 11:40, 9 apr 2020

Kriminalvården har beslutat att frige Jean-Claude Arnault.

Enligt Kriminalvårdens beslut, som Mitt i tagit del av, har Arnault låg risk för återfall i generell kriminalitet, våldsbrott och sexualbrott.

Arnault ska även genomgå ett sexualbrottsprogram.

Har gjort 2/3 av tiden

Att Arnault släpps efter bara ett år i fängelse beror på att dömda brottslingar vanligtvis släpps med villkorlig frigivning efter två tredjedelar av straffet. Om personen även har suttit häktad kan den tiden räknas av.

Arnault har i maj varit frihetsberövad i 20 månader inklusive häktning. Det betyder att han varit inlåst i 20 månader av utdömda 30 (två år och sex månader).

Ska ha övervakning

Jean-Claude Arnault, som under många år drev kulturscenen Forum på Sigtunagatan i Vasastan ihop med sin fru Katarina Frostenson, släpps med krav om övervakning.

Kriminalvården vill inte kommentera det specifika fallet med Arnault men uppger för Mitt i att en vanlig form av övervakning innebär att den dömde med jämna mellanrum anmäler sig till frivården för att försäkra att hen inte återfallit i brott.

Mitt i Stockholm har sökt Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig men inte fått något svar.

Fakta

Rättslig tidslinje

September 2018: Jean-Claude Arnault frihetsberövas.

Oktober 2018: Döms i tingsrätten för en våldtäkt som skett i oktober 2011. Straffet blir två års fängelse.

December 2018: Hovrätten slår fast domen från tingsrätten men dömer Arnault för ytterligare en våldtäkt som skett i december 2011. Straffet höjs till två år och sex månader i fängelse.

Maj 2019: Högsta domstolen meddelar att de inte tar upp fallet. Hovrättens dom står fast. Samma dag börjar Arnaults fängelsestraff att räknas.

Mars 2020: Kriminalvården fattar beslut om att ge Arnault villkorlig frigivning med övervakning.

Maj 2020: Arnault släpps ur fängelset efter 20 månader som frihetsberövad.

Visa merVisa mindre