Jean-Claude Arnault döms för våldtäkt i Stockholm

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault döms till två års fängelse för en våldtäkt som ägde rum i Stockholm 2011. Han frias för en annan våldtäkt mot samma kvinna vid ett annat tillfälle.

  • Publicerad 11:03, 1 okt 2018

Jean-Claude Arnault har stått åtalad för två fall av våldtäkt mot samma kvinna under slutet av 2011.

Nu fäller Stockholms tingsrätt honom för en av dem, men friar honom för den andra.

Under Metoo-hösten riktades anklagelser mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault. I en artikel publicerad av Dagens nyheter vittnade 18 kvinnor om sexuella övergrepp som de blivit utsatta för av Arnault.

En anklagelse ledde till åtal

En förundersökning inleddes men 17 av kvinnornas anklagelser lades ner i brist på bevis. Åtalet handlade i stället om två våldtäkter mot en och samma kvinna under 2011.

Våldtäkten Arnault fälls för ägde rum i hans etta på Gärdet på Östermalm. Det efter att de båda träffats i Stockholms uteliv.


 

Arnault har hela tiden hävdat sin oskuld och att det sexuella umgänget med kvinnan ska ha varit frivilligt från båda parter.

Han döms nu till två års fängelse och ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Närhet till Svenska Akademien

Jean-Claude Arnault har länge varit ett namn i den svenska kulturvärlden. Har drivit kulturföreningen Forum på Sigtunagatan tillsammans med sin fru Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademien, inte långt från parets bostad i Vasastan.

Hans närhet till akademien i samband med anklagelserna har varit en av anledningarna till uppståndelsen och den kris som sköljt över akademien under det senaste året.