Ebba Östlin (S) hoppas på att näringsliv, kommuner och idrottsliv tillsammans ska bygga en ny arena i Hamra. Foto: Åsa Sommarström

”Jättetråkigt att vi inte får möjlighet att visa upp Botkyrka”

Trots att det inte blir ett OS för Stockholm 2026 hoppas kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka på att kommunerna och idrottslänet sluter upp för att finansiera en ny arena i Tullinge.

  • Publicerad 19:13, 24 jun 2019

IOK röstade igenom Italiens förslag för vinter-OS 2026.

– Det är klart att det är jättetråkigt att vi inte får möjlighet att visa upp Botkyrka, Stockholm och Sverige för resten av världen – den här gången, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Mindre pressad tidsplan

Men trots att Stockholm Åre fick nobben går Botkyrka vidare med planerna på en ny arena i Hamra.

– Vi har sagt att vi vill gå fram och bygga en basanläggning för rekreation och motion utifrån det behov vi ser i Botkyrka och resten av länet. Men det är klart att vi nu går fram med de planerna med en annan tidsplan, den är inte lika pressad.

Tullingepartiet: Satsa på Lida

Men Tullingepartiet är fortsatt emot en nya arena och hoppas på bostäder i området istället.

– Vi var emot en ny arena med OS och vi är ännu mer emot en arena utan OS. Vi har ingen anledning att lägga arenan där. Vi har en anläggning för vintersport i Botkyrka: Lida. Den kan vi utveckla ännu mer, säger Anders Thorén, gruppledare för Tullingepartiet.

Dåliga förbindelser

Ett problem man ser är brist på kommunikationer till området och en övergripande plan.

– Ska man bygga en ny anläggning ska det vara en rimlig ekonomisk risk och den ska komma allmänheten till nytta. Hade det funnits en tågstation eller bra bussförbindelser hade det varit utmärkt.

Trots att det inte blir något OS hoppas Ebba Östlin på stöd i finansieringen.

– Den här processen har förenat näringsliv, kommunerna och Stockholmsidrotten och resultatet har blivit en bättre bild av vad som saknas i regionen och hur man tillsammans kan gå ihop och lösa planering och finansiering, säger Ebba Östlin.