Jättesvampen i Bromma förbryllar experten

En jättelik svamp står just nu i ett bostadsområde i Bromma – men vad är det för någon art? – Jag kan inte avgöra om det är en läderboll eller en jätteröksvamp, säger svampkonsulenten Cecilia Hultqvist.

  • Publicerad 06:17, 4 okt 2017

En privatperson ringde till Mitt i Bromma förra veckan och berättade att det växte en jättelik svamp mellan husen på Besmansvägen.

– Stor som en badboll!, sade den anonyme tipsaren att svampen var.

Tidningen for ut och mycket riktigt. Utanför Besmansvägen 31 i Åkeslund står den i all sin prakt under en tall. Men vad är det för en art?

– Det är antingen en läderboll eller en jätteröksvamp. Det är svårt att veta, särskilt som den är lite kraschad också, säger svampkonsulenten Cecilia Hultqvist, som bara sett bjässen på bild.

Nu är det inte omöjligt att den kommer tillbaka även i framtiden.

– Ja, det kan den säkert göra. Nu finns ju mycelerna där, som är svampens rötter, kan man säga. Svampkropparna växer upp ur dem och det är därför man kan åka till samma ställe och plocka svamp år efter år.

Och det har varit ett synnerligen bra svampår i år – som ännu inte är över.

– Det kan nog hålla i sig ett par veckor till. På slutet är det bland annat frostvaxskivling och trattkantarell som gäller, säger Cecilia Hultqvist.

Vet du vilken svamp det rör sig om? Hör av dig till oss.