Jätteskolan byggs – skapar osämja i kommunen

Den nya Rudanskolan, som ska byggas i det gamla fritidshusområdet i södra Handen, blir större än planerat och ska ta närmare 800 elever. Men bygglovet skapar osämja inom kommunen.

  • Publicerad 05:45, 10 jul 2018

Skolgårdarna i Haninge når inte längre upp till den rekommenderade minstanivån om 30 kvadratmeter per elev. Och nu pekar mycket på att uteytorna bara blir mindre.

Centerpartiet, som styr i Haninge tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har hamnat på kollitionskurs med koalitionskollegan Socialdemokraterna.

Rudanskolan, som drivs av Pysslingen och i dag är inhyst i Handenterminalen, ska byggas som ny skola i det nya bostadskvarteret i gamla fritidshusområdet i södra Handen.

Och skolan blir mer än dubbelt så stor som kommunen planerat – elevantalet blir 780, inte 350.

– Det betyder 10 kvadratmeter skolgårdsyta per barn i dag enligt förvaltningens beräkningar. Inom skolgården finns dessutom en byggrätt på 1 500 kvadratmeter med. Bebyggs den i framtiden blir skolgården ännu mindre. säger Elisabet Sandberg (C), som likt kommunens egen stadsbyggnadsförvaltning sagt nej till jätteskolan.

Vill bygga tätt

Men på onsdagens extrainsatta plan- och byggutskott gick Socialdemokraterna och Moderaterna emot förvaltningen – och gav bygglov.

– Förvaltningen grundar sitt förslag på Boverkets rekommendationer om 30-40 kvadratmeter uteyta per barn. Vi menar att det inte går att bygga så stora skolgårdar överallt där man bygger tät stad, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Göran Svensson (S).

Han medger att skolgården blir ”relativt liten”, men säger att bullerplank ska sättas upp längs järnvägsspåren.

– Skolan hamnar ju alldeles intill södra gångbron till Rudanområdet. Det blir ett ganska stort naturområde mellan skolgården och järnvägen som skolan kan utnyttja, säger han.

450 bostäder runt om

450 bostäder och en förskola ska också byggas i området. Åren 2019-2021 väntas hela kvarteret vara utbyggt.

– Det är ett jättebra projekt men då ska man också hålla sig till detaljplanen om en mindre skola. Och det finns inget i ärendet som säger att ett bullerplank verkligen sätts upp, säger Elisabet Sandberg.

Nya skolgården i södra Handen är inte den enda som Centerpartiet reagerat på. Även den kommande  f-6-skolan vid Hurtigs park i Jordbro får alldeles för liten skolgård, hävdar Elisabet Sandberg.

– Trots att vi bygger nytt så tummar Socialdemokraterna och Moderaterna på uteytan, säger hon.

Liberalernas Tobias Hammarberg har tidigare i år uttryckt att friskolor i Haninge får skärpa till sig kring sina små skolgårdar.

Rudanskolan ligger i dag  i de gamla tingsrättslokalerna i Handenterminalen.