Jätteplanen klubbad: Ska blåsa liv i City

Staden vill rensa upp bland 70-talshusen och göra City grönare och skönare. Men något större tillskott av bostäder lär det inte bli. Här är Cityprogrammet som klubbades igenom i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 17:29, 28 maj 2018

Ikväll valde kommunfullmäktige att klubba igenom Program för City. I programmet ingår en rad åtgärder för att göra stans centralaste delar mer välkomnande och anpassat för en så kallad ”dygnet runt-befolkning”.

Hus ska rivas

Restauranger i bottenvåningar, fler platser för evenemang och nya passager mellan husen ska skapa nya mötesplatser. Dessutom vill man göra upp med den enligt många trista 70-talsarkitekturen, som stänger igen delar av City med massiva kontorsbyggnader.

Exempel på hus som ska rivas är Passagen-huset bakom NK.

– Ett annat exempel är Snäckan i Tegelbacken som är i riktigt dåligt skick. Men rivningar kommer att ske undantagsvis, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

70-talshuset Passagen ska rivas. Foto: Nyréns.

Gator som tas upp som delvis ”döda” är Beridarebansgatan och Regeringsgatan, men också Klara Västra Kyrkogata. Här vill staden införa nya passager, restauranger och butiker för att locka fler besökare under kvällstid.

Spåren däckas över

Västra city är ett av de största projekten som väntar. Spåren vid Centralstationen och upp till Hagastaden ska däckas över och skapa plats för kontor och bostäder. Men bostadstillskottet är mycket litet än så länge, vilket lett till kritik från bland annat Liberalerna.

– Vår ambition är att bygga fler bostäder. Samtidigt begränsas vi av lagstiftningen när det gäller till exempel buller, vilket gör att det kan vara svårt att skapa samlingsplatser och restauranger i närheten av de platser där människor ska bo, säger Jan Valeskog.

Inga skyskrapor

Program för City innebär också att staden bestämt sig för hur hög bebyggelse som ska tillåtas. Nya byggnader ska förhålla sig till områdets historia och ska inte bli högre än nödvändigt.

– Centerns skyskrapor kommer inte att bli aktuella. Men de nya byggnaderna ska också prägla dagens tid, som en årsring, säger Jan Valeskog (S).

Mer planteringar

City ska också bli grönare. Men vad det innebär är inte lika klart. Enligt Jan Valeskog rör det sig inte om några nya parker, utan snarare om fler planteringar på ytor som i dag uppfattas som kalla och hårda.

– Brunkebergstorg är ett exempel som blivit grönare och betydligt mer inbjudande med nya mötesplatser. Vi vill också utveckla gatorna genom att begränsa bilkörfält och ge mer plats åt planteringar.

Fakta

Exempel på platser som ska förändras

Klara Västra Kyrkogata finns möjlighet att utveckla ett attraktivt stråk mellan Klarabergsgatan och Tegelbacken.

Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården till Strömkajen och vidare mot Skeppsholmen är möjligt att utveckla. Utrymmet för bil- trafiken längs vattnet kan minskas.

Området kring Norra Bantorget kan utvecklas med fler arbetsplatser, bostäder och publika platser.

Längs Luntmakargatan är påbyggnader i mindre omfattning möjliga på byggnader med platta tak.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre