När Svensk Mäklarstatistik presenterade siffrorna över villapriser hamnade Sigtuna nästan högst upp när det kommer till prisökning de tre senaste månaderna. Här har villapriserna stigit med elva procent.

Endast Norrtälje placerar sig högre i länet med sina 22 procent i prisökning.

Av de 92 villor som sålts under de tre senaste månaderna hamnar snittpriset på 5,5 miljoner kronor.

Bostadsrättspriserna går också uppåt i Sigtuna. Detta efter att ha gått ner under pandemiåret. I kommunen såldes 167 bostadsrätter. Snittpriset på dessa landade på 2,1 miljoner vilket är en ökning med fem procent. Även det är en av de högsta i länet.

Ökar i hela länet

Både villapriser och bostadsrättspriser ökar i Stockholms län. Villapriserna ökat med 24 procent och bostadsrätterna med 12 procent i Stockholm de senaste tolv månaderna.

– I samtliga storstadsområden har priserna nu ökat tvåsiffrigt på årsbasis för första gången sedan vi startade mätningarna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Att villapriserna gått upp 24 procent innebär att snittpriset för en villa i Storstockholm numera landar på 7,4 miljoner kronor.

Villapriserna i Stockholm har ökat rekordartat de senaste fem åren.

Marknaden kan mattas av vaccinet

Enligt Mäklarsamfundet kan bostadsmarknaden komma att påverkas av att allt fler nu har fått vaccin och samhället sakta öppnar upp.

– Det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Även Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, tror att priserna kan komma att sjunka.

– Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året, säger han.

– Vi räknar med en het bostadsmarknad i sommar, när många återigen semestrar på hemmaplan och har möjlighet att fokusera på en eventuell flytt.