Uppåt för villapriserna i Sigtuna. Foto: Stefan Källstigen

Jätteökningen: Så mycket har villapriserna stigit i Sigtuna

Under de senaste tre månaderna steg villapriserna i Sigtuna med elva procent. Det är den näst högsta siffran i länet och den högsta i kommunen på sex år.

  • Publicerad 08:45, 23 jun 2021

Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst

När Svensk Mäklarstatistik presenterade siffrorna över villapriser hamnade Sigtuna nästan högst upp när det kommer till prisökning de tre senaste månaderna. Här har villapriserna stigit med elva procent.

Endast Norrtälje placerar sig högre i länet med sina 22 procent i prisökning.

Av de 92 villor som sålts under de tre senaste månaderna hamnar snittpriset på 5,5 miljoner kronor.

Bostadsrättspriserna går också uppåt i Sigtuna. Detta efter att ha gått ner under pandemiåret. I kommunen såldes 167 bostadsrätter. Snittpriset på dessa landade på 2,1 miljoner vilket är en ökning med fem procent. Även det är en av de högsta i länet.

Ökar i hela länet

Både villapriser och bostadsrättspriser ökar i Stockholms län. Villapriserna ökat med 24 procent och bostadsrätterna med 12 procent i Stockholm de senaste tolv månaderna.

– I samtliga storstadsområden har priserna nu ökat tvåsiffrigt på årsbasis för första gången sedan vi startade mätningarna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Att villapriserna gått upp 24 procent innebär att snittpriset för en villa i Storstockholm numera landar på 7,4 miljoner kronor.

Villapriserna i Stockholm har ökat rekordartat de senaste fem åren.

Marknaden kan mattas av vaccinet

Enligt Mäklarsamfundet kan bostadsmarknaden komma att påverkas av att allt fler nu har fått vaccin och samhället sakta öppnar upp.

– Det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Även Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, tror att priserna kan komma att sjunka.

– Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året, säger han.

– Vi räknar med en het bostadsmarknad i sommar, när många återigen semestrar på hemmaplan och har möjlighet att fokusera på en eventuell flytt.

Prisstatistik villor, maj 2021

Riket

3 månader: +7%

12 månader: +20%

Snittpris: 4 285 000 kronor

Storstockholm

3 månader: + 7%

12 månader: + 24%

Snittpris: 7 443 000 kronor

Sigtuna

3 månader: +11%

12 månader: +18%

Snittpris: 5 494 000 kronor

Visa merVisa mindre

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13