160-åring. Så gammal ska krucifixet i Ersta kyrkas altartavla vara. Tillverkat i tyska Oberammergau och ett huvudnummer i kyrkan sen den stod klar.

Jättekrucifix föll från kyrkvägg på Söder

Ersta kyrkas 160 år gamla krucifix föll förra veckan från väggen och gick sönder. Sedan dess har kyrkan varit stängd.

  • Publicerad 09:44, 29 jul 2020

Ersta kyrka har varit stängd för besökare sedan i onsdags förra veckan. Orsaken: Ett av kyrkans huvudnummer, ett stort krucifix från 1860-talet som visar Jesus på korset, föll ned från väggen och gick sönder. Korset hängde på väggen bakom altaret och det hela inträffade natten mellan tisdag och onsdag förra veckan.

– Krucifixets båda armar är skadade och vi kommer att ta det till en konservator som får titta närmare på det. En bänk gick också sönder, säger Anders Gustafsson, pressansvarig på Ersta diakoni, som äger Ersta kyrka.

– Vi stängde kyrkan för att i lugn och ro kunna dokumentera, ta hand om krucifixet på lämpligt sätt och göra i ordning, tillägger han.

Tunnelbanebygge

Varför det trillade ned är ännu oklart men Ersta diakoni tror att orsaken kan vara sprängningar som dragits igång i närheten av kyrkan inför bygget av nya tunnelbanan.

– Vi har haft kontakt med Regionen, men om det här berodde på en sprängning eller på något annat ska såklart utvärderas. Man kan se det som ett sätt att säkra arbetet. Både de och vi är ju måna om att allt ska fungera så bra som möjligt, och vi kommer att fortsätta våra samtal med dem när semestrarna är över, säger Anders Gustafsson.

Kyrkan beräknas kunna öppna igen på måndag 3 augusti, men då med ett annat krucifix.