Jättefällan får råttorna att minska i antal

För ett par veckor sedan rapporterade Mitt i om en råttinvasion på Aniaraplatsen. Efter att Nomor placerat ut en 130 kilo tung betongfälla på platsen har gnagarna nu börjat ge med sig.

  • Publicerad 11:38, 22 dec 2015

Under hösten har det kryllat av råttor på Aniaraplatsen i Sollentuna. Kommunen har fått in flertalet anmälningar, men har fram till nu haft svårt att komma tillrätta med problemet.

Mitt i: reporter var på plats när Nomor placerade ut den 130 kilo tunga betonganordningen med råttgift på Aniaraplatsen för ett par veckor sedan. Och nu verkar råttorna ha fått ge med sig.

– Det har definitivt blivit bättre. Vi var där förra veckan och då såg vi inga råttor. Vår entreprenör är där ett par gånger per dag och tittar så att det inte ligger några döda råttor, säger Kamille Taner som är parkförvaltare på kommunen.

Sedan betongfällan placerades ut har Sollentuna kommun inte fått in några felanmälningar om råttor på Aniaraplatsen.

– Vi har inte fått inte några klagomål efter att fällan placerats ut. Men fällan kommer att stå kvar, det kan fortfarande finnas överlevare även om giftet ska verka väldigt snabbt, säger Kamille Taner.

Daniel Stenius, skadedjurstekniker på Nomor, delar uppfattningen om att fällan har gett resultat.

– Jag har själv sett en råtta som kommit ut från fällan, vilket är ett tydligt tecken på att den fungerar. Vi ser över den så så gott vi kan och åker ut när vi har vägarna förbi. Framåt vårkanten ska vi öppna fällan och fylla på giftet igen.

Betonganordningen kommer dock stå kvar längre än så, vad det verkar. Enligt Daniel Stenius blir det förmodligen till senhösten nästa år.

– Sedan får kommunen fatta ett nytt beslut, säger han.

Fakta

Lever i högst tre år

Råttan blir könsmogen vid 2-2,5 månaders ålder.

Honan är dräktig i 24-25 dagar och föder 3-6 kullar om året. Vanligen med 6-8 ungar i varje kull, men det kan förekomma kullar med 10-12 ungar.

Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800-1 000 nya individer under ett år.

En råtta tar sig in genom ett 20 millimeter litet hål, vilket motsvarar diametern på en enkrona.

En råtta lever 1-3 år.

Råttan blir 20-25 cm utan svans inräknad och väger 400-500 gram.

Den rör sig oftast inte längre än 20-30 meter från boet.

En individ äter normalt 10 procent av sin kroppsvikt per dag.

Källa: Nomor, Anticimex
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50