Jättebeslag av knark i Brottby – nu åtalas tre män

När polisen i somras slog till mot ett lager i Brottby hittade de nära 400 kilo narkotika som körts in från Holland samma dag. – Vi är mindre vana vid så stora beslag i Stockholmsområdet, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

  • Publicerad 11:55, 24 okt 2020

Det har tillkommit mer information sedan åtalet väcktes.

Det var i början av juli som polisen bröt sig in i en förrådslokal i Brottby. De hade då fått reda på att en holländsk lastbil med knark kommit dit tidigare på dagen. Utanför lokalen pågick omlastning av stora mängder narkotika till en mindre pickup.

När polisen sökte igenom lagret och lastbilen med knarkhund hittade de hela 288 kilo cannabis och 108 kilo amfetamin. Så stora beslag är ovanliga i Stockholmsområdet.

– Vi är mindre vana med det här uppe. Det är vanligare i södra Sverige närmare Malmö, säger kammaråklagare Henrik Söderman, som tror att det är en slump ett så stort beslag görs i Vallentuna.

Han har lett den omfattande förundersökning som öppnades samma kväll. Då greps fem personer och nyligen åtalades tre av dem för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det rör sig om en 27-årig man från Österåker, en 53-årig belgisk medborgare och en 50-åring med rötterna i Holland.

De tre har nu suttit häktade i tre och en halv månad. Under tiden har polisen hållit en rad förhör med männen, som alla nekar till brott. Den belgiske lastbilschauffören säger i förhör att det var möbler han transporterade och att han har en egen transportfirma. Det senare trots att han inte äger några lastbilar själv utan hade hyrt den som han körde knarket i. Det saknades också fraktsedlar, däremot hade han en lapp med noteringar om olika bilar. De stämmer med de bilar som fanns vid lagret.

Det finns även teknisk bevisning. Övervakningskameror fanns vid förrådet, sms- och mobiltelefontrafik har bevakats och fingeravtryck säkrats. Polisen har också undersökt flera lägenheter, bland annat den där 27-åringens flickvän bodde.

I förra veckan var fallet uppe i Attunda tingsrätt. Men 27-åringen var inte med vid förhandlingarna. Han är fortfarande åtalad, men åklagaren kompletterar utredningen mot honom.

– Det har tillkommit mer information sedan åtalet väcktes.

Målet utreds av riksenheten mot internationell organiserad brottslighet. Henrik Söderman uttalar sig ogärna om vilket samarbete han haft med kolleger i Holland och Belgien.

– Domstolen ska få döma i lugn och ro. Nu ligger bollen hos dem.

Dom väntas falla i dagarna. Om männen förklaras dömda kan de förvänta sig långa straff. För synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling får man fängelse i lägst sex och högst tio år

Cannabis vanligaste knarket

Knarkhandeln i Sverige uppskattas omsätta mellan 2,7 och 6,9 miljarder kronor om året.

Cannabis står för 45 procent handeln och är den vanligaste drogen.

2019 låg medelpriset för brukaren per gram på 107 kronor för hasch/cannabis och på 214 kronor för amfetamin.

Därmed skulle narkotikabeslaget i Brottby kunna vara värt drygt 50 miljoner på gatan.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Visa merVisa mindre

Cannabis konsumeras oftast genom rökning. Den utvinns ur cannabisplantan men finns även i syntetisk form.

Om man börjar ta drogen tidigt kan hjärnans utveckling störas. Andra effekter är försämrade kognitiva funktioner, beroendeutveckling och höjd risk för psykotiska sjukdomar som schizofreni.

Amfetamin är en syntetisk centralstimulerande drog och injiceras oftast. Den är starkt beroendeframkallande. Sömnlöshet och svält följer med längre bruk och kan i sin tur utlösa psykoser och hallucinationer.

Källa: CAN, Folkhälsomyndigheten och Wikipedia

Visa merVisa mindre