Jästfabriken skaffar luftrengörare efter klagomål

För Rotebroaren Anders är det ingen nyhet att det ibland stinker från fabriken, men det är på tiden att bolaget gör något åt problemet tycker han. – Det luktar ruttet, som sur fisk, säger han.

  • Publicerad 09:56, 2 nov 2018

Anders har bott i Rotebro i över 30 år och ständigt känt lukten från Jästbolagets fabrik. Men ibland är det värre än vanligt och nu har han tagit ärendet till länsstyrelsen i Stockholm.

– Det är inte det att det luktar jäst. Det luktar sur fisk – ruttet! säger Anders.

”Inget farligt”

Jästbolaget tycker att det är tråkigt att de boende i närheten störs av lukten, men påpekar att det i alla fall inte är någonting farligt.

– Lukten kommer från vår process som hanterar spillvatten från jästproduktionen och ingår för övrigt som en beståndsdel i ett ekologiskt gödningsmedel som används på åkrarna till ekologisk produktion, säger Anna Bjur på Jästbolaget.

Spillvattnet mellanlagras i tankar utomhus och just under den vecka som Anders nämnde i sitt klagomål hade mer spillvatten än vanligt lagrats.

– Det är ju en förklaring men det är ju ingen ursäkt, säger Anders.

Fabriken släpper ut luften från indunstaren på hög höjd och normalt sett späds luften och avger ingen lukt för de boende i omgivningen. Emellanåt kan dock vindar och väderförhållanden medföra att den illaluktande luften istället trycks ner i området. 

Luftrenare på gång

Jästbolaget vill dock göra så mycket som möjligt för att inte störa sina grannar och har sedan många år arbetat med ett luktreducerande arbete av omtanke för människor och miljö, men utan särskilt stor framgång. Nu tror de dock att de har hittat en lösning.

– Det är en utrustning som ska rena luften med bland annat ozon. Installationen pågår men kommer inte att vara klar förrän till årsskiftet, säger Anna Bjur på Jästbolaget.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Möte i kväll om våld och otrygghet efter brutalt rån i söndags

Nyheter Tonårspojke misshandlades helt oprovocerat vid 18-tiden i Rotebro En tonårspojke blev rånad och misshandlad av två killar i Rotebro vid 18-tiden i söndags. Pojkens pappa blev frustrerad och skrev ett inlägg på Facebook. Det ledde till ett digitalt möte om...torsdag 26/11 18:32

Trenden bruten – färre nya coronasmittade än veckan innan

Nyheter Nya siffror från Folkhälsomyndigheten i dag Under vecka 43–46, fyra veckor i rad, ökade antalet nya coronasmittade i Sollentuna. Men nu har kurvan vänt, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenterades i dag. Under vecka 47...torsdag 26/11 15:42

Krock på E4 när polisen jagade vinglande bil

Nyheter Föraren greps misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och grovt drograttfylleri med mera I förmiddags körde en polispatrull efter en bil som framfördes vingligt på E4 Söderut i Sollentuna. Det slutade med att den förföljda bilen krockade in i två andra fordon.torsdag 26/11 14:00