
Bunkring. Företaget i Sollentuna har fått införa natt- och helgskift med anledning av svenskarnas bunkring av jäst. Foto: Jästbolaget
Jästbolaget uppmanar folk att sluta bunkra
Jästbolaget i Sollentuna uppmanar svenskarna att sluta bunkra efter att de har fått fördubbla produktionen av jäst på kort tid. Anna Bjur, affärsutvecklingschef: "Jästen kommer inte ta slut."
- Nyheter
- Publicerad 16:09, 26 mar 2020

Jäst. "Vi tycker självklart att det är roligt att fler bakar mer" berättar affärsutvecklingschef Anna Bjur på Jästbolaget. Foto: Jästbolaget
Jästbolaget i Sollentuna uppmanar svenskarna att sluta bunkra jäst.
På kort tid har företaget fördubblat sin produktion, för att mätta behovet av bakjäst i landet. Vilket P4 Västernorrland var först med att berätta.
Orsaken uppges vara coronapandemin, då fler bakar när de stannar hemma.
– Vi tycker självklart att det är roligt att fler bakar mer, men det medför också vissa utmaningar, säger Anna Bjur, affärsutvecklingschef på Jästbolaget.
En effekt av bunkringen av varor, som toalettpapper eller torrvaror, är att företag ställs inför förändrade produktionsförhållanden, berättar Anna Bjur.
Svinnet kan öka
Hon har även en annan spaning: Att matsvinnet kan öka och att oron i samhället blir större till följd av bunkringen.
– Vi producerar för fullt, men det går några led innan det syns i butiken. Det är viktigt att uppmana till ett lugn. Köp vad du behöver den kommande veckan. Varorna kommer inte ta slut i butiken och jästen kommer inte ta slut, säger Anna Bjur.
Jästbolaget ligger vid Norrviken och har ett 50-tal anställda, som nu har fått gå upp i helg- och nattskift till följd av bunkringen av jäst.
– Vi vill bidra till att skapa ett lugn. Köp det du behöver som vanligt, maten och jästen kommer inte ta slut, säger Anna Bjur.
Den ökade produktionen väntas inte öka lukten av jäst i området, meddelar affärsutvecklingschefen.