Järvaveckan fortsätter att växa

Järvaveckan blir allt större. Nästan 200 utställare tar plats i år och målet under veckan är fler besökare.

  • Publicerad 10:41, 12 jun 2018

Redan vid ankomsten till Spånga IP syns det att Järvaveckan är en kostym större i år. Nästan 200 utställare finns på plats under veckan och visst verkar det vara fler besökare som vandrar mellan tälten jämfört med förra året.

Besökarna tycker i allmänhet att det är bra att Järvaveckan finns, att det kan skapa möten mellan människor och politiker. Men en besökare ville se ett lite annorlunda upplägg på partiledartalen.

– Det är bra med Järvaveckan med så många organisationer på plats. Men vid partiledartalen skulle jag vilja att vi pratade och politikerna satt ned och lyssnade på oss. Vi har lyssnat på politikerna i 100 år, säger besökaren och Hjulstabon Fatima med glimten i ögat.

Dagarna har olika teman. När vi är på plats är temat företagande och entreprenörskap. På scenen diskuterades främst trygghet i centrumen som en förutsättning för ett gott företagsklimat. Om många människor rör sig i området skapas en trygghet som gör att människor kommer till området och handlar. Om detta tycktes det råda konsensus i panelen på scenen.

– Känner sig medborgarna trygga kommer de handla hos mig. Då känner jag mig trygg, sa RInkebyföretagaren Chino Hakam från scenen

Det gavs flera förslag som lösning på trygghetsfrågan. Kameror kanske inte är tillräckligt, det måste investeras mer långsiktigt i Järva, ansåg många.

– Det är kortsiktigt att bara tänka på kameror. Vi måste ställa oss frågan hur vi hamnade här. Det har tagit 40 år, sa Hossein Alfak, ordförande i Tensta företagarförening.

En utställare som fanns på plats för att skapa jobb är MTR. De vill via speedintervjuer, som ett första steg, locka minst 50 och högst 150 nya medarbetare att jobba som värdar och förare på deras tåg.

– Vi kommer ha ett stort rekryteringsevent på torsdag, säger Alexandra Påhlman, rekryterare på MTR.

MER Järvaveckan

I år ställer närmare 200 utställare ut i olika tält.

Partiledarna från varje riksdagsparti är på plats för att tala. Även Feministiskt initiativ har haft en dag.