Järvaungdomar sätter färg på betongen

En grupp ungdomar från olika delar av Järva har fått ett annorlunda sommarjobb. Tillsammans har de fått i uppdrag att sätta färg på gråa betongsuggor i Rinkeby med mosaik. – Det här är nog det ovanligaste jobbet jag haft, men det är kul, säger Raja Levander från Husby.

  • Publicerad 16:28, 3 aug 2017

Från en lokal några trappor upp i Folkets hus vid Rinkeby Torg hörs ljudet av porslin och glas som kastas i golvet och krossas. Ljudet kommer från en grupp ungdomar, som samlats i lokalen för sitt kanske märkligaste sommarjobb hittills.

– Ja det här är nog det ovanligaste jobbet jag haft, helt klart. Egentligen satsar jag på att bli bartender, men det här funkar så länge, säger Husbybon Raja Levander, som tar bussen till sommarjobbet i folkets hus varje dag.

Han och ett tiotal ungdomar från olika delar av Järva har fått i uppdrag att under tre veckor arbeta med att utsmycka gråa, tråkiga betongsuggor med färgglad mosaik.

– Det känns nästan mer som ett projekt än som ett jobb, men det är kul ändå, säger Raja.

UMycket pill blir det, när tusentals små bitar ska läggas ihop till en större helhet. Foto: Christian Johansson.

Projektet är ett samarbete mellan Remakebolaget, stadsdelsförvaltningen och folkets hus. Syftet är att ta vara på lokala talanger och samtidigt lyfta stadsdelen rent visuellt.

Helen Rydberg startade Remakebolaget för fem år sedan, och är den som håller i hela projektet.

– Vår grundidé är att ta tillvara på kakel, klinker och glas som blir över när folk renoverar badrum och kök eller liknande, och så gör vi mosaikkonstverk av det. Och att kunna kombinera det med att ta tillvara på alla dessa begåvade ungdomar, som har en otrolig estetisk kunskap, känns jättekul, säger hon.

Vid ett av borden i lokalen sitter 15-åriga Saffa Hiyabu från Rinkeby. På bordet ligger tusentals små bitar av krossat glas och kakel, och dagens uppgift består av att lägga småbitarna i ett förskissat mönster.

– Det är ganska svårt faktiskt. Speciellt när man ska knipsa av bitarna så att de blir i rätt storlek. Man får anstränga sig och vara försiktig samtidigt, men man lär sig.

Saffa Hiyabu använder handskar för att inte skära sig på de små glasbitarna. Foto: Christian Johansson.

Mosaikprojektet är hennes första sommarjobb. Hon och de andra ungdomarna i lokalen fick jobbet genom att söka via Stockholms stads hemsida.

– Man sökte inte exakt det här jobbet men man kunde välja att man var intresserad av kultur. Och, ja, då fick jag det här.

Kommer du jobba med kultur i framtiden tror du?

– Ärligt talat är jag inte säker på att det här är min grej riktigt. Jag vill nog hellre jobba med evenemang, eller med något där man får göra sin röst hörd. Jag gillar att prata, säger Saffa.

Så här ser betongsuggorna ut nu. Om några veckor ska de vara betydligt mer färglada än så. Foto: Christian Johansson.

 

Utöver att vara många Järvaungdomars första sommarjobb blir konstprojektet en del i Folkets hus nystart. Mitt i har tidigare skrivit om att ekonomiska problem hotat hela verksamheten, men att man nu är på banan igen tack vara att en miljonskuld avskrevs.

Göran Strandberg, ny ordförande i Rinkeby folkets hus, menar att det kapitlet är över och ser mosaikprojektet som en del i nystarten.

– Vi blev jätteglada när vi fick förfrågan från stadsdelsförvaltningen och lånar ut lokalen gratis i tre veckor eftersom vi tycker att det här gynnar alla. Ungdomarna får ett sommarjobb och stadsdelen blir finare, så det här känns som ett naturligt samarbete, säger han.

Om några veckor kommer projektet vara klart. Tanken är då att betongsuggorna ska avtäckas genom en liten ceremoni vid gångtunneln under Rinkebysvängen i närheten av Knutby bollplan.