– Varför har du pistol?

Berhan Jamal och dottern Sumeua, 6, är i Husby för att besöka farmor. Sumeua har stannat upp vid poliserna som står på torget, och pekar storögt mot Järvas kommunpolis Therese Skoglund Shekarabis bälte.

– För att jag ska skydda mig eller någon annan om något händer. Men vi använder pistolen väldigt sällan, svarar Therese.

Berhan ser på dottern.

– Passa på att ställa alla frågor du har! Polisen är vanliga människor. Du kan också bli polis om du vill.

Han tittar upp.

– Det är viktigt för mig att lära henne att polisen är snälla, och att de skyddar vårt samhälle om något händer. Det stör mig att många unga här verkar vara så skeptiska mot polisen, så var det inte alls på samma sätt när jag var yngre och bodde i Husby.

Fått förstärkning

I september i fjol fick polisen i Stockholm, och framför allt Järva, förstärkning i ett par veckor på grund av de många skjutningar som varit.

I december fattades ytterligare ett beslut om att tillfälligt förflytta polisanställda från övriga regioner och Nationella operativa avdelningen till Stockholm, för att möta den grova våldsbrottsligheten.

Förstärkningen ska pågå till i juni, och kan eventuellt förlängas. Tack vare den har polisen i år kunnat röra sig runt om i Järva och prata med folk på ett annat sätt än tidigare. Som i dag på Husby torg, där de genomför medborgardialoger och pratar med invånarna om hur de upplever området och polisens närvaro.

Erik Lindholm och Linda Nordmark, båda från Umeå, är två av 180 poliser från runt om i landet som turas om att jobba i bland annat Järva. De har varit på plats i en vecka.

– Det är fint att få gå runt och snacka så här, de flesta är glada och positiva. Den största skillnaden annars här är att det är mer folk på en liten yta, koncentrerad brottslighet. Men annars är det väldigt likt hemma, det är samma typ av brottslighet, bara mer, säger Erik.

– I Umeå är det alltid minimibemanning. Vi behöver bli fler överallt, det krävs fler resurser generellt, säger Linda.

Har blivit bättre

Att ha stark närvaro på gator och torg är väldigt viktigt i områden som Järva, enligt Therese Skoglund Shekarabi.

– I Järva är det lägre tillit till polisen generellt, vilket det så klart kan finnas olika orsaker till. För att ändra på det är det viktigt att man ofta ser samma polis, kanske vet polisens namn, skapar en relation. Åker vi bara mellan jobb hinner vi inte lära känna personer på samma sätt, säger hon, och fortsätter:

– Dessutom är näringsidkare här väldigt utsatta, med rån och utpressningar. Vi vill jobba nära för att förebygga, men också för att de ska våga anmäla.

Arbetet med en ökad tillit har generellt sett gått starkt framåt under de senaste åren, anser hon, mycket tack vare ökat samarbete mellan myndigheter och civilsamhället.

Kollegan Andreas Tiderman som började jobba som polis i Järva 2016, håller med. Då kunde de knappt gå ur sina bilar i Husby, berättar han.

– Då var läget som värst. Nu kan vi parkera bilarna, lämna dem, folk är ofta nyfikna och kommer fram och pratar. Vi har jobbat hårt och vi rör oss i rätt riktning.

Även han är glad över förstärkningen.

– Vi har haft chansen att göra det vi gör hela tiden, men i större utsträckning. Vi täcker större områden, och det är klart att det ger effekt. Ibland är det frustrerande när man vet att vi besitter så mycket kunskaper, men inte har tid till att göra allt vi behöver, säger Andreas Tiderman.

Planerar bli fler

Att poliserna behöver bli fler verkar de flesta överens om. Polismyndigheten arbetar efter politiska beslut utifrån målet att växa till drygt 38 000 polisanställda, varav drygt 26 000 ska vara poliser, vid årsskiftet 2024–2025.

I myndighetens budgetunderlag för 2023-2025 skriver rikspolischef Anders Thornberg att det dödliga våldet eskalerat, och att situationen är väldigt allvarlig.

"Utvecklingen av det grova och dödliga våldet ställer höga krav på myndigheten att prioritera resurser för utredning av dessa brott. Dessa brott är många gånger särskilt resurskrävande", skriver han, och menar att utredningen av andra brott kan bli lidande om utvecklingen fortsätter.

Therese Skoglund Shekarabi delar den bilden. Hon säger att förstärkningen, tillsammans med ett effektivare arbetssätt, nu har gjort att man kunnat lägga resurser på både det dödliga våldet och på viktigt förebyggande arbete.

– Vi ser en positiv nyans i utredningsläget nu. Förundersökningar blir klara, folk döms. Att samtidigt kunna vara ute mer i områdena och jobba brottsförebyggande och relationsskapande är optimalt. Så här vill vi ha det hela tiden.

Förbipasserandes röster

Gerardo Tilleria, vaktmästare på Husbygårdsskolan.

– Jag har jobbat på skolan här i 32 år, som vaktmästare. Jag har varit med på många möten i området, med många deltagare, där polisen diskuteras flitigt. Polisnärvaro låter ofta bra i teorin, men det måste fungera i praktiken också. Den senaste tiden har jag märkt en skillnad i polisens närvaro, man ser dem när man promenerar förbi, och det uppskattas verkligen. Jag tror det är bra, man kommer lite närmare. De pratar med vanliga människor vilket jag tror ändrar bilden av dem. Man märker det på eleverna också, att de blir mer trygga och vana vid deras närvaro, det blir inte läskigt eller ett hot. Barnen går självmant fram till poliserna. Det är häftigt att se. Jag tror att det är viktigt att det blir en vanesak att se poliserna, en rutin så att det känns tryggt, man vinner väldigt mycket på det i sådana här områden.

Fulgencio, nyinflyttad Husbybo.

– Jag har bara bott här i två månader, innan bodde jag i Tensta. I Tensta kände jag mig trygg, och det gör jag här också, men jag rör mig å andra sidan mest från jobbet och hem, är inte ute så mycket på torget. Jag har aldrig sett något skumt som hänt, jag vågar gå ut hela tiden, men det kanske hade sett annorlunda ut om jag faktiskt bevittnat något själv. Jag har faktiskt sett en del poliser här på senaste tiden, det känns tryggt!

"Jag har blivit rånad flera gånger"

En av näringsidkarna i centrum förvarar ett basebollträ bakom disken eftersom affären utsatts för flera rån, rånförsök och försök till utpressning.

– Jag har blivit rånad flera gånger, och utsatt för utpressningsförsök. En man kom in här och sa att jag måste betala 30 000 i månaden, annars kommer något att hända. Jag betalade inte, utan anmälde till polisen. Sedan kom han tillbaka hit och då ringde jag polisen som tog honom, men han är frisläppt nu. Det är jättebra att polisnärvaron här ökat, det känns tryggt, men de måste fokusera på att låsa in dem som begår brott, inte bara gå runt och prata. På basebollträt har jag skrivit upp alla datum någon utsatt mig eller försökt utsätta mig för brott.