Foto: Christian Lärk/Sacharias Källdén

Järvamodell mot gängkriminalitet blir förebild för hela länet

Stockholms 2020 blev ett blodigt år, med 25 mördade i gängrelaterade konflikter. Nu sätter polisen, kriminalvården och Stockholms stad sitt hopp till en modell som tagits fram i Järva för att komma åt de kriminella nätverken.

  • Publicerad 05:00, 21 feb 2021

Både antalet skjutningar och antalet mord kopplade till gängrelaterad kriminalitet ökade förra året. Det har fått polisen i regionen att gå på offensiven, enligt Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

– Vi skickar nu signaler till unga: välj inte den kriminella vägen. Den kommer att vara obekväm och du kommer hamna i fängelse, löd hans uppmaning under en presskonferens tillsammans med Stockholms stad.

L-topp: Gängens brott lika allvarliga som terrornätverkens

Breddar insatserna

Sedan hösten 2019 har polisen, Stockholms stad och kriminalvården arbetat tätt ihop i Järva för att förhindra att personer i kriminella kretsar begår våldsbrott eller själva faller offer för det dödliga våldet.

Nu vill staden och myndigheterna ta arbetet till nästa nivå, och involvera övriga kommuner i länet.

– Ska man bekämpa kriminella måste man också anpassa sig efter de kriminellas sätt. De är inte lyhörda för kommungränser, och då måste vi vara lika flexibla och anpassningsbara, säger Mats Löfving.

Han får också medhåll från Anna König Jerlmyr (M), Stockholms stads finansborgarråd.

– Vi måste jobba tillsammans med de här grupperingarna och inte tänka var och en för sig. Vi tjänar också alla på att samla oss kring tydligare prioriteringar för det här.

Har gett effekt

En stor del av arbetet i Järva har kretsar kring avhopparverksamhet, då man har riktat in sig främst på unga i åldern 15–25.

– Med facit i hand kan vi konstatera att den yngsta är 13 år och den äldsta är 31 år, säger Anna König Jerlmyr.

Det har gjort att staden har fått arbeta på olika sätt.

Där de yngsta har riskerat att bli rekryterade har socialen fått gå in och förhindrat att de fortsätter på en kriminell bana, och för de äldre har just avhopparprogram varit i fokus. Något som har varit effektivt, enligt Anna König Jerlmyr.

– 2018 hade vi två personer som deltog i avhopparprogrammen. 2020 deltog över 70 personer. Det är ett tydligt kvitto på att det har gett effekt. Förhoppningen framåt är att hitta metoder för att detta ska tas till andra områden i Stockholm.