Insats. Initiativtagaren till Järvahjälpen, Anders Österberg, och Esme Güler från Hyresgästföreningen i Järva, som också var med från start, handlade till många äldre i början av pandemin. Foto: Privat

Järvahjälpen stort stöd vid pandemins början

I mars 2020, bara dagar efter att WHO deklarerade att covid-19 klassades som en pandemi, startades initiativet Järvahjälpen – som hjälpte hundratals människor i riskgrupp i Järva.

  • Publicerad 17:14, 10 jun 2022

Hos Järvahjälpen kunde frivilliga skriva upp sig för att erbjuda hjälp med att handla och uträtta ärenden.

– Vi hade egentligen ingen aning om vad viruset var eller hur många som skulle behöva hjälp, men vi insåg ganska snabbt att något måste göras på en gång, säger initiativtagaren Anders Österberg.

Till vardags sitter han som S-ledamot i riksdagen, men var från början tydlig med att Järvahjälpen skulle vara partipolitiskt och religiöst oberoende. På bara några dagar fick Facebookgruppen flera hundra medlemmar.

– Det var så många som anmälde sig att vi inte ens behövde kalla in i närheten av alla.

Förutom via sociala medier spreds ordet om Järvahjälpen både mun till mun och via lappar på olika språk i Järvaområdet.

– Efter några veckor kunde butikerna ställa om och man kunde göra mer internethandel, så då minskade vi på sådant och gick över till andra saker, som att ta hundar och katter till veterinären! Det var gulligt.

"Många ställde upp"

Järva drabbades i början hårt av pandemin, med många som insjuknade och avled. Anders Österberg ser tillbaka på en tung tid, men där man fann ett stort stöd och tröst i varandra.

– Många i området drabbades hårt, samtidigt som det fanns en enormt sårande retorik från en del politiker och andra, som i princip sa att det var Järvabornas eget fel att smittan spreds, säger han, och fortsätter:

– Men det som så ofta slår mig slog mig återigen – när det verkligen gäller håller Järva ihop. Det var så många som ställde upp och skapade en gemenskap som lugnade stämningen. Jag träffade fantastiska människor som jag har kontakt med än i dag.

I september 2020 kunde Järvahjälpen avvecklas.

– Det tog ett tag för samhället att ställa om. När det hade gjort det fanns det inte behov av oss. Men de första månaderna fyllde vi ett tomrum.