– Mycket glädjande för alla oss Sollentunabor och hela regionen.Jag vill att Sollentunaborna ska känna att Järvafältet är vårt gemensamma vardagsrum, säger Per Altenberg, Liberalernas gruppledare i natur- och tekniknämnden.

Det ursprungliga syftet med Järvafältets naturreservat var att bevara ett stort tätortsnära naturområde av synnerligt värde för friluftslivet samtidigt som områdets kulturella värden skyddas och vårdas.

Fler besökare

I övergripande planer för östra Järvafältet beskrivs det som ”ett riksintresse för det rörliga friluftslivet”.

På senare år har Järvafältet utvecklats till ett omtyckt rekreationsområde och antalet besökare har ökat, inte minst under det senaste årets pandemi.

– De flesta som brukar vistas på Järvafältet har nog märkt att antalet besökare som promenerar, cyklar, springer, rider, fågelskådar eller gör utflykter hela tiden ökar. Det är tydligt att Sollentunaborna älskar sitt Järvafält, säger Per Altenberg.

Översyn av spåren

På senare tid har till åtgärder genomförts för att öka tillgängligheten vid Järvafältets grillplatser, och nya anslagstavlor har satts upp.

Nu ska alltså även motionsspåren utvecklas. Exakt vilka åtgärder som blir aktuella är inte bestämt ännu, utan det ingår i uppdraget att se över vad som bör göras.

Åtgärder som kan bli aktuella är en översyn av motionsspåren som börjar vid Bögs gård och Fäboda, tydligare fysisk skyltning av motionsspåren, och bättre digitala kartor på sollentuna.se.

Förslag på åtgärder som kan genomföras under 2021 eller 2022 ska avrapporteras till nämnden i april och hela uppdraget ska avrapporteras i oktober.