Första veckan i augusti är det återigen dags för Stockholm Pride – med syfte att synliggöra hbtq-frågor och samtidigt skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans– och queerpersoner, samt de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

Sedan 2015 har Järva deltagit i firandet och uppmärksammat veckan extra, och så även i år. I Rinkeby-Kista ska stadsdelens offentliga platser och byggnader smyckas i pridefärger, samtidigt som en hel del aktiviteter arrangeras.

– Det här är det mest omfattande program vi haft under en pridevecka. Jag är ganska säker på att ingen annan stadsdel i Stockholm någonsin haft ett så gediget program faktiskt, säger stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M).

"Något som aldrig ska kompromissas med"

Ole-Jörgen Persson kommer själv finnas på plats under veckan och under några av dagarna vara på stadsdelens olika medborgarkontor för att svara på frågor om varför Rinkeby-Kista uppmärksammar pride och hbtq-personers rättigheter.

– Vi vill synliggöra och lyfta fram pride och vad det står för, och som stadsdel göra allt vi kan för att uppmärksamma levnadsvillkoren för hbtq-personer och få människor att känna sig inkluderade, säger han.

– I grund och botten handlar det om att markera vilka värderingar som ska gälla, allas rätt att vara exakt som de vill vara och älska den de vill älska; de värdena är något som aldrig ska kompromissas med.

Sommarjobbare kommer få i uppgift att måla parkbänkar i pridefärgerna. Flaggor och vimplar kommer hängas upp i stadsdelen, och den som vill kommer kunna hämta pridearmband och nyckelband på medborgarkontoren.

– Det blir en riktig folkfest med ett oerhört viktigt budskap, och vi hoppas att så många som möjligt deltar, säger Ole-Jörgen Persson.

Sagor av dragartister

För honom är det viktigt att stadsdelen jobbar aktivt med frågorna året runt.

– Det här är en kontinuerlig process. Vi arbetar med att hbtq-certifiera våra verksamheter, utbilda personal och medvetandegöra alla medarbetare om de här frågorna på olika sätt. Dessutom har verksamheten på vår hbtq-fritidsgård dragit igång ordentligt nu, vilket är väldigt roligt.

Även de minsta kommer kunna delta i firandet. Under flera av dagarna kommer det vara digital högläsning, i ett koncept som kallas "Bland Drakar och Dragqueens", där dragartister håller i sagostunder för barn.

– Det låter väldigt roligt, och jag ser fram emot att själv få vara med och lyssna, säger Ole-Jörgen Persson.