Bland de som behandlas för coronaviruset är Järvaborna överrepresenterade, meddelade Region Stockholm på tisdagen. Foto: Mostphotos

Järva hårt drabbat av coronaviruset

Smittspridningen av coronaviruset i Järva är stor, bekräftade Region Stockholm på tisdagseftermiddagen. Fler personer i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har behövt sjukhusvård för smittan jämfört med andra delar av länet.

  • Publicerad 17:47, 24 mar 2020

Sammanlagt 959 personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Region Stockholm, enligt Folkhälsomyndighetens statistik som uppdaterades klockan 14 på tisdagen. På måndagen var antalet som dött av smittan i regionen 15 stycken, och SVT:s Agenda kunde då rapportera om att svensksomaliska läkarföreningen larmat om att sex av dessa var svensksomalier, där fem varit hemmahörande i Järva och en i Järfälla.

– När det spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, sa Jihan Mohamed, styrelseledamot i föreningen, till Agenda.

Förutom bristen på information på andra språk lyfte hon att trångboddheten och att den generella folkhälsan är sämre i Järva skulle kunna vara bidragande faktorer till spridningen.

"Det behövs fler insatser i Järva"

På tisdagseftermiddagen gick hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) ut i SVT och bekräftade att smittspridningen i Järva är allvarlig.

– Det är en fråga som är högt prioriterad. Det behövs fler insatser på Järva för att stoppa smittspridningen, sa hon till kanalen.

Någon timme senare gick Region Stockholm ut och berättade att Smittskydd Stockholm gjort en analys av de som är inlagda för sjukhusvård, och att de mycket riktigt kunde se en överrepresentation av invånare från Järva. 

– Vi uppmanar invånare i dessa stadsdelar att vara särskilt noga med handtvätt och att nysa i armvecket samt att vid första symptom av feber, torrhosta och andnöd isolera sig i största möjliga mån och vid behov av vård kontakta 1177 eller vid livshotande tillstånd ringa 112, smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande.