Järva filmfestival siktar mot rymden

Järva filmfestival slog besöksrekord i år då den hölls för femte gången. Initivativtagaren Ahmed Abdirahman vill hela tiden vidga vyerna för festivalen. I år nöjde han sig inte bara med film, utan ville visa hela universum.

  • Publicerad 16:18, 8 aug 2017

Järva filmfestival hölls för femte året i sommar och lockade rekordmånga besökare.
Nytt för i år var JärvaSpace, där besökarna kunde titta på stjärnor och planeter i en stjärnkikare.
– Vi vill visa barn och vuxna vilket universum vi lever i, säger Ahmed Abdirahman.

Politikerveckan satt Järva på kartan

Han är grundare och ordförande i The Global Village som står bakom filmfestivalen. Han är även initivativtagare till politikerveckan i Järva, som fick mycket uppmärksamhet i riksmedia i somras.

I år uppmärksammades även filmfestivalen i flera tidningar och nyhetsinslag i tv, och Ahmed Abdirahamen glädjer sig över att den vuxit för varje år och att arrangemangen har satt Järva på kartan på ett positivt sätt.

Festivalen, som hölls på gräsplanen mellan Spånga IP och Enbacksskolan lockade 700 besökare redan andra kvällen.

– Det har varit fantastiskt givande med så många besökare. Vi har ansiktsmålat 600 barn under hela veckan, och då hann vi inte ens med hälften av dem, säger Ahmed Abdirahmen.

Pridetema på filmer

Det är Järvaborna som får rösta fram vilka filmer som ska visas. I år visades bland annat Oscarsvinnaren ”Moonlight” och filmen Kiki – två filmer med Priderelaterade teman.

– Vi vill vara en plats för alla, säger han.

Nytt för i år var Järva Space, som är ett nytt projekt under verksamheten JärvaScience som The Global Village har dragit igång. I JärvaScience ingår andra projekt som JärvaHälsa och JärvaMiljö som snart ska lanseras.

Kunde se månen på nära håll

– Vi har köpt in ett stort teleskop som vi hade stående på gräsmattan för att visa barn och vuxna vilket universum vi lever i. De kunde se månen på nära håll och under hösten planerar vi att bjuda in föreläsare, som astronauter till exempel, säger han.

Filmfestivalen hölls mellan den 1 och 7 augusti.

The Global Villages mål är att kombinera Järva Filmfestival med Järva filmskola där barn och ungdomar ska lära sig att berätta sina berättelser med hjälp av film.