FÖRSENAS. Överklagan gör att arbetet med begravningsplatsen försenas ytterligare. Foto: Ulrica Andersson

Järva begravningsplats försenas

Tidigare i höstas beslutades det att NCC skulle genomföra etapp ett av grovplaneringen med Järva begravningsplats. Upphandlingen har dock överklagats, och arbetet försenas.

  • Publicerad 10:28, 4 dec 2019

I början av oktober tilldelades NCC uppdraget att genomföra markentreprenad inför bygget av Järva begravningsplats. Prislappen skulle landa på lite drygt hundra miljoner kronor och NCC skulle bland annat bereda och dränera marken inför framtida gravar. Arbetet beräknades då komma igång samma månad och slutföras på våren 2020.

Nu fördröjs arbetet, efter att upphandlingen överklagats.

– En annan anbudsgivare har överklagat eftersom att de tyckt att NCC fått uppdraget på felaktiga grunder, säger Göran Höglund, tillförordnad förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

Hur mycket arbetet kommer att fördröjas vet han inte.

– Man vet aldrig hur lång tid det tar, kanske mellan en till sex månader. Om man har gjort grova fel måste man göra om hela upphandlingen och då kan det så klart ta tid.

Nätverket "Låt parken leva" arbetar aktivt för att motverka bygget av Järva begravningsplats på den aktuella platsen, där det i dagsläget ligger en discgolfbana. Björn Erdal, talesperson för nätverket, välkomnar överklagan:

– Det är självklart bra för oss eftersom att vi vinner tid och kan fortsätta vårt opinionsarbete och försöka stoppa planerna. Vi vill att politikerna ska pausa arbetet och utreda vårt alternativ, där vi vill placera gravplatsen mellan discgolfparken och Hästa gård, och på så sätt slippa förstöra en unik plats, säger han.

Han tycker att kyrkogårdsförvaltningen har tappat kontrollen på ekonomin och genomförandet av bygget:

– Kostnaderna har stigit från 12 000 kronor till 127 000 per grav. Från början var planen att allt skulle vara klart 2014. Det är tydligt att det är ett extremt ogenomtänkt arbete, säger han.

Kyrkogårdsförvaltningen var inte helt oförberedda på att en överklagan.

– Vi är vana vid att sådant här händer och hade nästan räknat med en överklagan, det är inget konstigt med det alls och det kommer att komma igång så småningom, säger Göran Höglund.