Vill tillbaka. Många skejtare har lämnat Obsan sedan järnröret sattes upp längs dammens kanter. Foto: Andreas Enbuske

"Järnröret i dammen är exkluderande design"

Järnröret i Obsan är tydligt exempel på exkluderande design. Det anser Karin Ernlund, Centerpartiets gruppledare i Stockholm, som ställer sig på skejtupprorets sida.

  • Publicerad 06:00, 20 nov 2015

Skejtarna har älskat "sitt" Obsan. Men i fjol sattes ett järnrör upp längs spegeldammens kanter, vilket har fått många att välja bort parken eftersom de inte längre kan göra sina tricks.

– Röret sitter där för att skejtandet gjorde att det blev skador i beläggningen på dammens sidor. Vi har också fått in många klagomål från folk som jobbar i området på att de som skejtar spelar så hög musik att det inte går att arbeta, säger Joakim Nylander på trafikkontoret som arbetar med driften av dammen.

Som Vi i Vasastan skrev förra veckan har Stockholm Skateboard Collective startat en namninsamling för att skejtanpassa Obsan. Nu har de nära 850 underskrifter.

– Det är Stockholms absolut mest kända skejtspot och underlaget är fantastiskt. På dammens kanter har det varit perfekt att göra olika tricks. Men nu går inte det på grund av järnröret, sa Niklas Boström, ordförande för Stockholm Skateboard Collective, till Vi i Vasastan då.

C och KD positiva

Nu hakar Centerpartiet på förslaget att ta bort järnröret.

– Oavsett om det är medvetet eller omedvetet är det här ett exempel på exkluderande design. Man borde titta på andra sätt att skydda stenen så att de som använder dammen kan fortsätta göra det. Vi vill att staden alltid ska tänka på hur det drabbar folklivet när man gör förändringar i offentliga miljöer, säger Karin Ernlund (C), gruppledare för Centerpartiet i Stadshuset, som uppmanar skejtarna att skriva ett medborgarförslag:

– I så fall kommer vi att driva deras fråga.

Även Micke Valier (KD), ledamot i idrottsnämnden, är positiv.

– Bassängen i Obsan är klassisk skateboardmark, en alldeles utmärkt plats att åka på. Skejtarnas önskemål är verkligen modesta. Med väldigt enkla medel kan man konvertera stenkanten på dammen till ett hållbart och attraktivt material. Kanske kan det ske i etapper så att vi anpassar en bita av ytan i taget? Kanske kan delar av det finansieras av crowdfunding? Kanske kan finansieringen delas mellan stadsdel och idrottsnämnd? Jag hoppas att staden är öppen för att se konstruktiva lösningar, utan förutfattade meningar, säger han.