Kopplade. Hundar ska vara kopplade i naturreservat, och får inte vistas i inhägnade hagar i Järfälla. Genrebilder. Foto: Sacharias Källdén/Mostphotos

Järfällas viltvårdare: Släpp inte lös hunden i hagar

Det är förbjudet för hundar att vistas i inhägnade hagar i Järfälla. Trots det finns det hundägare som släpper vovven lös – vilket kan få ödesdigra konsekvenser för rådjur, varnar viltvårdare.

  • Publicerad 11:59, 26 nov 2019

Vid inhägnade hagar runtom i Järfälla är det förbjudet för hundar att vistas, vilket det finns skyltar som informerar om. Men trots det fick ett rådjur avlivas senast i helgen, då det blivit illa bitet av en hund i fårhagen bakom Ikea i Barkarby.

– Det är hemskt att åka ut och ta hand om de här djuren. Ska du skjuta djuret, med hänsyn till husen runtomkring? Det är ingen trevlig upplevelse, säger Sven Andersson, viltvårdare i Järfälla, som har viltjour på uppdrag av polisen och kommunen.

Han uppskattar att det sker ett par gånger per år att olyckor sker till följd av att hundar går löst i hagar i Hummelmora, Görväln och på Järvafältet. Samtidigt kan det finnas ett mörkertal, då alla inte anmäler händelsen eller att det skadade rådjuret rör sig från platsen.

Sven Andersson har tidigare varit på ett fall i Hummelmora som liknar det i Barkarby, där ett rådjur var illa bitet av en hund och hade fastnat i ett stängsel.

– Man kan tro att det inte finns djur där inne i hagen, men rådjur kan finnas dolda i buskage där de äter eller lägger sig ner. Och det ser inte ägarna när de släpper in hundarna.

Många viltolyckor

Utöver det har det de senaste två veckorna skett sex viltolyckor i Järfälla, och under året har det hittills varit närmare 40 viltolyckor – närmast en dubblering mot tidigare år.

– Antalet olyckor har ökat i både Järfälla, Upplands Väsby och Sollentuna. Viltet verkar röra på sig mer än tidigare. Samtidigt är det ingen snö och ganska mörkt nu, det är viktigt för de som kör att få en påminnelse om det här. De flesta olyckor sker på morgnar och kvällar, säger Sven Andersson.

Olyckorna i Järfälla har framförallt skett på på- och avfarterna till E18 i höjd med Stäket, men också vid Norrviksvägen i Barkarby.

Nyligen blev också en vildsvinskulting påkörd i ett industriområde i Kallhäll, som viltjouren fick avliva, uppger Sven Andersson.

Det ska du göra om du kör på vilt

✓ Ring 112 och anmäl olyckan. Uppge vilket djur det gäller och var olycksplatsen är, liksom om djuret försvann i någon särskild riktning.

✓ Markera ut olycksplatsen, till exempel med en plastpåse. Om du kört på ett vildsvin eller annat djur som kan gå till attack, kör cirka 100 meter från olycksplatsen, markera den och uppge detaljerna för polisen.

✓ Placera ut varningstriangel 200-300 meter från olycksplatsen, och flytta bilen till vägrenen elelr en parkeringsficka om möjligheten finns. Slå på varningsblinkers.

✓ Flest olyckor sker oftast i oktober, november och december.

Järfälla kommuns hemsida kan du läsa mer om var du får rasta hunden och inte.

Källa: Sven Andersson, M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund)

Visa merVisa mindre