Abdi Mali, 19, och Ellen Rosén, 22, blev av med sina jobb på grund av coronaviruset. Foto: Emil Salmaso

Järfällas unga om stigande arbetslösheten: ”Det finns jobb”

Under coronaviruset har ungdomsarbetslösheten ökat i länet. Men Järfällas unga håller lugnet, trots att arbetslösheten är bland de högsta i länet. – Jobb finns, det är bara att söka. Men man måste kämpa för det, säger Abdi Mali, 19.

  • Publicerad 09:38, 18 sep 2020

Arbetslösheten bland unga i länet ökade med 3,7 procentenheter mellan augusti 2019 och 2020. Framförallt är den pågående pandemin den stora boven i dramat.

Efter den mörka våren har arbetslösheten fortsatt att öka även under sommaren, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.

Ingen stor oro i Järfälla

Men Järfällas ungdomar verkar inte vara särskilt oroliga för framtiden.

– Jag blev varslad från mitt lagerjobb på grund av corona. Det var lite tråkigt så klart, men det finns ju fler jobb, säger Abdi Mali, 19 som står utanför en butik i Jakobsbergs centrum.

När hans vän Ellen Rosén, 22, kommer ut från butiken rycker hon på axlarna.

– Jag blev också av med mitt jobb på en restaurang. Det är flera som blivit av med jobbet så det är klart man är lite orolig för hur det ska gå, men det löser sig nog snart. Det bästa sättet att hitta ett nytt är väl via kontakter.

Stora skillnader mellan kommuner

Trots att ökningen av ungdomsarbetslöshet varit större i flera andra kommuner det senaste året, har den i Järfälla ökat från 6 till 9,2 procent. Det placerar kommunen bland dem med högst andel i Stockholms län.

Den höga ungdomsarbetslösheten är självklart problematisk och från kommunens sida gör vi stora ansträngningar för att komma till rätta med den. Bland annat har nämnden beslutat om att ta fram ett åtgärdsprogram för att hantera arbetslösheten i spåren av corona, samtidigt intensifierar vi arbetet med extratjänster och ”unga vuxna på gång” för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi har även startat upp två linjer inom vuxenutbildningen för undersköterskor och barnskötare för att säkra kommunens kompetensförsörjning, säger Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden och fortsätter.

Vi får dock inte glömma att arbetslösheten inte i grunden är ett kommunalt ansvar utan att det i mångt och mycket är ett ansvar som vilar på staten och att det finns ett stort behov av att reformera arbetsförmedlingen.

 

För att hitta ett jobb måste man anstränga sig och söka brett eller ha ett bra nätverk, menar Adbi och Ellen. Foto: Emil Salmaso

Särskilt tufft för unga

För ungdomar och nyanlända som blir uppsagda gör konkurrensen med många kvalificerade att det blir särskilt tufft att få jobb igen.

– De som får ett nytt jobb nu har i regel erfarenhet, utbildning och nätverk. För de som inte har de här förutsättningarna blir det betydligt svårare att komma ut i jobb, säger Robert Flognfeldt, verksamhetsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Få in en fot

Ellen Rosén menar att det är viktigt med erfarenhet för att få ett jobb.

– Men det bästa sättet att hitta ett nytt är väl via kontakter, säger hon.

Abdi Mali håller med och säger att det är viktigt är att söka brett.

– Jobb finns, det är bara att söka. Men man måste kämpa för det. Det tar bara lite tid.

Så ska man göra som ung

Robert Flognfeldt på Arbetsförmedlingen tipsar unga om att utbilda sig till yrken där det är stor chans att få ett jobb – för att sedan fortsätta studera eller leta efter något annat.

– Stalltipset till unga är att vidareutbilda och omutbilda sig, det är bland det bästa man kan göra i det här läget. Många sektorer saknar rätt kompetens och det lär bestå även efter krisen. Framförallt inom vård och omsorg, barnomsorgen och inom teknikyrken är behovet av utbildad personal stort, säger han.