Uppror. Mia Söderlind, Marketta Kulju-Guevara, Lotta Lindström, Alexander Skytte och David Spak under manifestationen. Foto: Jonas Palm

Järfällas skolpersonal protesterade i motvind

Det var rejält blåsigt och kallt på måndagseftermiddagen. Men det hindrade inte ett 50-tal personer från att ta sig till Riddarplatsen för att manifestera för Järfällas skolor.

  • Publicerad 17:14, 18 feb 2020

Jag kommer få mycket mer att göra.

Det var i samband med måndagens kommunfullmäktige som manifestationen hölls, på initiativ av medlemmar från Skolupproret. De menar att Järfällas skolor redan går på knäna och att kommunen döljer ytterligare nedskärningar i samband med den kommande omorganisationen. Den går ut på att årskurs sex flyttar från högstadiet till mellanstadiet runtom i Järfälla. 

Folksamling. Ett 50-tal personer följde manifestationen. Foto: Jonas Palm

Slagord. Flera banderoller och skyltar syntes på manifestationen. Foto: Jonas Palm

Ska jobba på tre skolor

Studievägledaren Lotta Lindström var en av dem på plats som vittnade om att hon kommer få en betydligt tyngre arbetsbörda i höst.

– Jag jobbar på två skolor redan och de är förtjänta av att ha varsin heltidsanställd. I höst ska jag vara studievägledare på ytterligare en skola.

Först ut att tala var Alexander Skytte från Lärarupproret. Läraren från Skälbyskolan har varit en av de mest pådrivande i den pågående skoldebatten. När han ställde sig på scenen så var det så blåsigt att högtalaren höll på att blåsa bort. Samtidigt önskar också att fler lärare och föräldrar hade dykt upp.

– Många säger att det vi gör är bra, men sedan så kommer de inte. Vi borde ha all skolpersonal och alla vårdnadshavare på plats. Alla berörs väldigt hårt. Men det beror nog på att många redan har så tung arbetsbörda.

SYV-uppror. Lotta Lindström får mer att göra. Foto: Jonas Palm

Vädertrubbel. Högtalaren höll på att blåsa bort när läraren Alexander Skytte talade inför folkmassan. Foto: Jonas Palm

Tvingas till annan kommun

I publiken fanns föräldern och Järfällabon Helena Österling. Hon har själv två barn med resursbehov, som inte kan tillgodoses i Järfälla.

– Jag tycker att det är en skyldighet att visa upp sin ilska. Man skär ner på en skola som redan har det svårt.

"Det är hyckleri"

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Nikoletta Jozsa (L) har tidigare sagt till JärfällaDirekt att ingen skolpersonal kommer varslas i nuläget, utan att så många tillsvidareanställda som möjligt ska flytta med eleverna.

– Uppdraget vi gett till förvaltningen har varit att behålla så många behöriga lärare som möjligt. Jag tror att det här kommer bli bra i slutändan, för det är ingen som vill att vi ska tappa lärare, och ingen vill att våra elever ska få det sämre, sa hon förra veckan.

Samtidigt är det åtminstone ett 40-tal visstidsanställda som kan tvingas sluta till hösten, och som inte räknas som varslade på grund av sin anställningsform. En av dem är Zoya Yousefi, som har jobbat med en förberedande klass med elever som har svenska som andraspråk.

– Det är hyckleri. Det här är sista terminen för många av oss som varit visstidsanställda. Jag har jobbat där i två år och har många elever som fortfarande behöver mig, och jag kommer inte bli återanställd, säger hon.

Visstidsanställd. Zoya Yousefi återanställs inte under hösten. Foto: Jonas Palm

Bekymrad. Järfällabon och föräldern Helena Österling dök upp på manifestationen. Foto: Jonas Palm

Detta har hänt

Sedan tidigare är det bestämt att Järfällas elever i årskurs 6 ska flytta till mellanstadiet istället för att gå i högstadiet. Det gör att ungefär en fjärdedel av alla högstadiernas elever flyttar till hösten 2020.

Många högstadielärare har uttryckt en oro för varsel och ökad arbetsbörda i samband med omorganisationen i och med att många visstidsanställda inte återanställs.

Under ett extrainsatt möte i BUN den 6 februari röstades oppositionens förslag om att skjuta till pengar till skolan ned.

Visa merVisa mindre