Järfällas näringsliv knäcktes inte av pandemin

Restaurangerna tappade bara två procent och näringslivet ökade sin omsättning i Järfälla under 2020. Barkarby handelsplats pekas ut som det stora dragplåstret.

  • Publicerad 07:30, 7 apr 2021

Det är många som ligger på den yttersta gränsen

Medan många kommuner i Stockholms län har drabbats av flera konkurser finns det andra som har klarat sig bra och till och med ökat sin omsättning under 2020.

Järfälla är en av dem.

– I hela regionen tappade man omkring 58 miljarder, medan man i Järfälla faktiskt har sett en ökning av omsättningen med fem procent, säger Leif Nyrén, näringslivschef vid kommunala Järfälla Näringsliv AB.

En kommun som har klarat sig dåligt är Sigtuna, vilket tros bero på kommunens starka koppling till Arlanda och att flygresenärerna har minskat kraftigt.

Förklaringen till Järfällas positiva siffror tror Leif Nyrén dels beror på att handelscentrumen i Barkarby har haft många besökare, dels att många pendlare kör genom Järfälla och då passar på att handla i de stora matvaruhusen.

Restaurangbranschen i Järfälla minskade sin omsättning med två procent – men jämför man med andra kommuner är kommunen även här något av en vinnare.

– Många av våra restauranger ligger i närheten av handelscentrumen som har haft bra besökssiffror. Pizzerior och andra restauranger som erbjuder take away har också klarat sig bra.

Men Leif Nyrén höjer ett varningens finger för att konkurser kan komma längre fram.

– Under 2020 hade vi omkring 50 konkurser och det är inte mer än vanligt. Men det jag ser nu är att många företag har en väldigt ansträngd likviditet. Det är många som ligger på den yttersta gränsen, fortsätter situationen att vara långdragen så kan vi kanske se effekter av pandemin längre fram.

Shopping. Barkarby Handelsplats verkar ha lockat folk. Foto: Mikael Andersson