Järfällas första pop-up park är här

Odling och strandhäng ska få Barkarbystadens invånare att umgås mer med varandra.

  • Publicerad 07:00, 17 jun 2018

Till tonerna av järfällakören Joyvocie invigdes Järfällas första pop-up park under torsdagen. Från och med nu och fram till mitten av september kommer Stora Torg i Barkarbystaden inbjuda till odling, umgänge och vila.

– Vi hoppas att det ska ge plats för ett skönt sommarhäng för de som är kvar i stan, säger tekniska nämndens ordförande Amanda Palmstierna (MP).

Förhoppningen är att området ska få invånarna att bygga lite ”barkarbystaden-anda”, där inte minst odlingen förväntas få människor att engagera sig tillsammans.

Det finns sammanlagt 60 pallkragar att odla i, där förskoleklassen på Herrestaskolan och allmänheten delar på 26 stycken. Amanda Palmstierna har redan kunnat se såväl passionsfruktsplantor, som solrosor och vindruvor.

Intresset för att få sin egna pallkrage att odla i har nämligen varit riktigt stort.

 Pallkragarna som allmänheten kan odla i är fullbokade, men det finns en kölista och vi funderar på att ställa ut fler, säger Amanda Palmstierna.

Sandstrandshäng under parasollet

Förutom pallkragar fylls torget av en liten sandstrandsliknande plats där stora mjuka fåtöljer och sand är utplacerade. Det finns också en stor, gul trappa där man kan sitta och njuta av solen.

Förhoppningen är att det ska tillkomma foodtrucks men också uteserveringar från omkringliggande restauranger, men det är i dagsläget inte klart.

Allt ska återvinnas

Satsningen på parken ackompanjeras också av en sommargågata. Det är Gripengatan som är avstängd för all vanlig trafik under sommaren.

Parken och gågatan kostar sammanlagt 800 000 kronor och tas ur den årliga investeringsbudgeten som är till för att ta hand om kommundelarnas olika centra.

– Sen ska allt material återanvändas till nästa sommar, och så får vi titta på om andra parker kanske behöver något under året, säger Amanda Palmstierna.

Parken och gågatan är ett test och om det visar sig fungera bra finns det stora möjligheter att både park och gågata återkommer i kommunen. Parken är skapad av White, på uppdrag av Järfälla kommun.