Järfällas Charlotta Granath prisfinalist

– Jag vågar knappt tro på det själv, det betyder jättemycket. Det säger Viksjöskolans förstelärare i demokrati, Charlotta Granath, efter att ha fått veta att hon är en av fyra finalister till Raul Wallenbergpriset.

  • Publicerad 08:25, 22 maj 2018

Läraren Charlotta Granath är ett känt ansikte för många Järfällabor. Hon har vunnit flera fina priser för sina insatser, och nu är hon även en av fyra finalister till det prestigefyllda Raul Wallenbergpriset.

– Det är lite overkligt men väldigt, väldigt hedrande. Jag är jätteglad, säger hon.

Unik finalplats

Som förstelärare i Demokrati vid Viksjöskolan har Charlotta länge arbetat i Raul Wallenbergs anda, och han är en uttalad förebild. Men att som lärare bli finalist till priset är stort, hon är den första.

– Eftersom det handlar om kunskapshöjande insatser och att göra skillnad i vardagen känns det väldigt bra att få vara lärare och visa att vi hör hemma även på den här arenan. Man kan räkna med oss även i de här sammanhangen, säger hon.

Det går att hitta lösningar

Charlotta Granath

Läraryrket kom naturligt för Charlotta när hon funderade på var hon skulle kunna göra mest nytta.

– Den här finalplatsen visar att man kan göra stor skillnad i skolan, trots små medel. Det går att hitta lösningar, säger hon.

100 000 i prissumma

Priset har delats ut sedan 2013 och vinnaren utses av en jury. I år består jury av bland andra journalisterna Dilsa Demirbag-Sten och Martin Shibbye, stiftelsen Allbrights VD Amanda Lundeteg och Leo Razzak, social entreprenör.

Prisutdelningen sker på Raul Wallenbergs dag den 27 augusti, och vinnaren får gå hem med 100 000 kronor samt en statyett.

Charlotta vet redan vad hon ska göra med pengarna om hon vinner.

– Det blir en bok till. Den skulle handla om arbetet mot främlingsfientlighet och rassim och hur man kan använda civilkurage, säger hon.