Alexandra fick snabbt över hundra kommentarer på sin bild där hon skämtsamt klätt ut sig för att se fattig ut. Foto: Läsarbild Privat / Skärmdumpar

Järfällapolitiker la ut ”luffarbild” på skämt – fick våg av hot

Alexandra Hedborg, moderat politiker i Järfälla, la ut en bild på Twitter där hon skämtade om ett tv-inslag. Som svar fick hon hot om våld, bland annat från en person som publicerade hennes hemadress. – Det var väldigt obehagligt. Jag blev orolig för min familj, säger hon.

  • Publicerad 12:06, 25 jul 2019

Torsdagmorgonen den 18 juli sände TV4:s Nyhetsmorgon ett inslag om de ökande rånen mot unga människor runtom i Sverige. I en intervju gav Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, ett tips på hur man kan undvika bli rånad.

– Man brukar ju säga att om man ska minska risken för att bli utsatt för rån så ska man klä sig fattigt, sa han i programmet.

Uttalandet väckte starka reaktioner. På sociala medier spreds klippet snabbt och möttes av skarp kritik, framför allt från högerhåll, som menade att problemet belystes från fel håll. Det är rånare som ska stoppas, inte människors frihet att klä sig som de vill, lät det.

Alexandra från Järfälla hakade på

Alexandra Hedborg är moderat ledamot i kommunfullmäktige i Järfälla. Hon uppfattade Sven-Erik Alhems kommentar som absurd.

– Det är som när man uppmanar kvinnor att klä sig på ett visst sätt för att inte bli våldtagna, säger hon.

På Twitter såg hon hur folk började lägga upp bilder på sig själva där de klätt ut sig till hemlösa för att driva med uttalandet. Alexandra blev inspirerad och gjorde likadant.

”Smälter jag in tillräckligt?”

På bilden är hon klädd i t-shirt, grå mössa, solglasögon och en lång halsduk. Bildtexten löd: ”När man har kaffeabstinens och måste ta sig igenom orten för att köpa kaffe. Vad tro ni, smälter jag in tillräckligt för att undvika att bli rånad nu? #luffareforlife”.

Nu var det Alexandras tur att bli föremål för det raljanta twitterklimatet. Bilden fick snabbt över hundra kommentarer, och stora konton med många följare delade hennes inlägg vidare med sarkastisk ton. Hon blev bland annat kritiserad för att vara verklighetsfrånvänd och inte begripa sig på vare sig fattiga människor eller ”orten”.

– Dels gick folk i gång på att jag är moderat och dels var det många som trodde att jag gjorde narr av orten. Men jag är själv uppvuxen i ett utsatt område under knappa förhållanden. Jag ville tvärt om göra narr av folk som har fördomar om orten, säger Alexandra Hedborg.

Raljerandet övergick till hot

Till en början hade reaktionerna på hennes tweet karaktären av typisk twitterpajkastning. Men ganska snart övergick kommentarerna till hat och hot.

– Det var vissa som var extremt aggressiva och hotfulla, som hotade om sexuellt våld. Det var nån som uppmanade folk att skjuta mig.

Fick hot om hembesök

En användare gick så långt att han skrev ut Alexandras hemadress och frågade: ”Ska jag behöva komma till Järfälla för att du ska vara tyst”.

– Det var väldigt obehagligt. Jag blev orolig för min familj, säger Alexandra Heborg.

Hon anmälde flera av användarna på Twitter och planerar att polisanmäla hoten.

Vill göra gemensam kamp med andra politiker

Alexandra har själv ofta en sarkastisk och raljant ton på Twitter. Hon är inte främmande för att få mothugg, men det här var något annat, menar hon.

– Jag är van vid det hårda debattklimatet, det ingår som politiker. Jag är för yttrandefriheten och gillar när det är högt i tak, men när det går till personangrepp och hot har det gått alldeles för långt. Särskilt när det kommer från vuxna människor. Vi ska vara förebilder för unga, säger hon.

Hon säger sig ha fått mycket stöd också från både sina följare och från politikerkollegor till både höger och vänster. Nu vill hon göra gemensam kamp över partigränserna mot det allt hetsigare samtalsklimatet på nätet.

– Vi politiker måste stötta varandra, oavsett vilken färg vi har. Vi måste stå upp mot det här, säger hon.