Vid inbrottet i Maud Brantlings lägenhet stal inbrottstjuven en dator och en kamera. Foto: Chris Anderson

Järfällabornas skräck – inbrott

Tjuven slog sönder Maud Brantlinds fönster och stal dator och kamera. Invånarna i Järfälla oroar sig mest i länet för bostadsinbrott. Men de flesta oroar sig i onödan, enligt en expert.

  • Publicerad 19:10, 13 jan 2013

Inbrottstjuven eller inbrottstjuvarna slog sönder ett fönster till Maud Brantlinds lägenhet onsdagen före jul. Sedan stals hennes dator och kamera.

Inbrottet skedde på dagtid. Maud själv var inte hemma utan polisen ringde och berättade vad som hade hänt. En mängd poliser, och också en polishelikopter, kom till adressen.

– Det var världens pådrag, berättar en granne.

Inne i vardagsrummet hade tjuven vält omkull en bokhylla, förmodligen i samband med att sladden till den sju år gamla datorn ryckts ut. Tjuven hade även dragit ut en massa lådor i en bokhylla och där hittat en 25 år gammal kamera.

Maud visar sovrummet där tjuven tog sig in genom att slå sönder fönstret i balkongdörren. Det låg glassplitter i hela rummet. I väntan på det nya fönstret har hon tejpat fast en kartongbit för det trasiga fönsterglaset.

Trots allt berättar hon att hon ändå höll sig lugn när polisen ringde och berättade om inbrottet.

– Det fanns inte så mycket att ta i lägenheten.

En färsk undersökning visar annars att invånarna i Järfälla oroar sig mest i länet för bostadsinbrott. Nästan varannan tillfrågad oroar sig för att tjuvar ska slå till mot deras hem.

Resultatet bekräftar tidigare undersökningar som såväl polisen som kommunen gjort, säger Bo Majling i kommunens lokala brottsförebyggande råd.

– Järfälla ligger inte så bra till när det gäller upplevd trygghet, säger han.

Varför så många i Järfälla oroar sig är oklart.

– Den generella otryggheten är svår att förstå. Våldsbrotten går ner, polisen jobbar med krogvåldet, och även skadegörelsen går ner, säger Bo Majling.

Anita Heber, docent i kriminologi, säger att forskarna sedan tidigare känner till att oron för brott ofta är större än risken för att verkligen råka ut för brott.

– Det finns inga tydliga samband mellan antalet brott och otrygghet, säger hon.

Oro för bostadsinbrott beror ofta på andra faktorer, som kön, ålder och socialt kontaktnät. Även hur medier bevakar brott påverkar.

– Generellt är kvinnor mer oroliga än män, liksom de som har ett litet socialt nätverk, säger Anita Heber.

Hon överraskas ändå av den stora andelen oroade i Järfälla:

– Ja, det låter ganska högt, det vanliga är att den stora majoriteten inte känner oro.

Ett sätt att minska oron för bostadsinbrott kan vara att öka den sociala kontakten mellan människor, som grannsamverkan.

– I bostadsområden där man lär känna varandra blir folk tryggare, säger Anita Heber.

Maud Brantlind i Järfälla, som nu råkat ut för sitt livs första bostadsinbrott, hade inte oroat sig för bostadsinbrott tidigare. Inte heller nu efteråt känner hon någon större oro, säger hon. Men hon tycker det vore bra om tjuvarna greps.

– Det vore bra, så att de inte gör det igen.

Fakta

Varannan orolig för bostadsinbrott

Andel av invånarna som oroade sig för inbrott 2012 (i procent):

Anmälda bostadsinbrott och anmälda bostadsinbrott per 100 000 invånare 2011:

Källa: Sveriges kommuner och landsting, Brå

Visa merVisa mindre