Järfällabor uppmanar kommunen att ge nödhö

Marita Carlsson och Carina Ostén i Kallhäll uppmanar Järfälla kommun att upplåta sina marker till nödskörd. – Låt bönderna komma hit och slå gräset, tycker Carina Ostén.

  • Publicerad 16:15, 10 jul 2018

Facebook-uppropet Foderhjälpen som drog igång för en vecka sedan har redan över 19 000 medlemmar. Marita Carlsson och Carina Ostén i Kallhäll, som engagerat sig i uppropet, kräver att Järfälla kommun upplåter sina grönområden för akutskörd.

– Djurägare står i kö för att få ta brännässlor och sly. Kommunen borde vara jätteglad när folk tar ogräset, säger Marita Carlsson.

”Vad gör kommunen för att hjälpa?”

Carina Ostén och Marita Carlsson bor grannar på Termovägen i Kallhäll. De bor i hyreshus, men har med stigande oro följt den senaste tidens nyhetsrapportering om att bönder riskerar att få nödslakta kor och hästar på grund av foderbrist i torkans spår. De ser nu på grönområdena runt knuten med nya ögon.

– Det finns massor av ängar här. Järfälla är känt för sina grönområden. Ta vara på varenda grässtrå. Vad gör Järfälla kommun för att hjälpa bönderna?, undrar Carina Ostén.

Finns redan slaget hö

Det är slöseri att det nyslagna gräset på det gamla koloniområdet mitt emot Termovägen inte kommer till användning i kristid, anser de. Kommer regn till slut riskerar det att bli förstört.

– Jag tror faktiskt att det är många privatpersoner som skulle vilja hjälpa till och ta en kratta för att kratta ihop gräset så en bonde bara kan komma och hämta, säger Carina Ostén.

Kommuner uppmanas hjälpa

Både Marita Carlsson och Carina Ostén har senaste dagarna försökt att få kontakt med ansvariga på Järfälla kommun för besked om kommunens grönytor kan bli akutbete och höskörd. De har mötts av total tystnad, säger de.

Men de är inte ensamma om att uppmana kommunen att rycka ut till hjälp för bönderna.

Tidigare i veckan gick flera ledande centerpartister i länet ut med en uppmaning till landshövdingen att samordna arbetet med att upplåta kommunal mark till nödställda bönder.

– Vi har i veckan uppmanat företrädare i landets kommuner att upplåta kommunal mark till bönder akut som bete eller foder. Alla måste hjälpas åt, sa Ann-Christine Larsson Frickner (C), kommunpolitiker i Upplands Väsby i ett pressmeddelande.