Attunda tingsrätt. Den misstänkte sexualförbrytaren anhölls i sin frånvaro den 4 maj och greps dagen därpå. I dagarna inleddes huvudförhandlingarna. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Järfällabo misstänkt för våldtäkter mot barn

En Järfällabo i 55-årsåldern har åtalats för ett stort antal fall av sexualbrott mot sju barn, bland annat flera våldtäkter. De misstänkta brotten sträcker sig ända från 1996 fram till 2019.

  • Publicerad 14:46, 15 jan 2021

Åtalet består av 30 punkter. Däribland sex punkter gällande våldtäkt, en gällande grovt sexuellt utnyttjande av underårig och fyra gällande grovt sexuellt övergrepp mot barn. Flera åtalspunkter innehåller mer än ett brott.

Mannen anklagas för gärningar mot sju barn. Samtliga har varit under 15 år när han ska ha förgripit sig på dem. I flera av fallen bedömer åklagaren att offren kan ha varit så unga som tre år.

Kammaråklagare Jenny Östling kallar det hela "en väldigt tragisk historia".

– Utöver de sju målsäganden har vi haft ytterligare elva personer som vi betecknat som målsägande men där brotten är preskriberade. Där har det inte varit möjligt att väcka åtal.

"Systematiska övergrepp"

Flera av gärningarna, däribland våldtäkterna, ska enligt åtalet bedömas som grova. En återkommande beskrivning är att de skett "i ett led av systematiska övergrepp, under lång tid och av en närstående person".

– Den åtalade har haft en personlig koppling till samtliga målsägande, antingen genom släktskap eller på annat sätt, säger Jenny Östling.

Tidsspannet för de misstänkta brotten sträcker sig ända från 1996 fram till 2019.

Östling säger att barnen länge hållit tyst om vad de utsatts för.

– Först när de blivit äldre har några av dem upptäckt att det har funnits fler i samma situation.

"Gruppåverkan"

Mannen förnekar brott och hans försvar menar att anklagelserna är kraftigt överdrivna.

– Jag påstår att det finns en gruppåverkan, säger advokat Denise Lagercrantz.

Hon anser bland annat att de påstådda våldtäkterna inte har ägt rum. Samtidigt medger hon att mannen uppvisat ett "gränslöst beteende", men inte till den grad att det kan räknas som sexualbrott.

– Det har kanske varit kramar eller klapp på rumpan, utan att det funnits ett sexuellt syfte i det. Även om man objektivt sett förstått att det kanske inte är vettigt att bete sig så.

Huvudförhandlingarna i Attunda tingsrätt inleddes i måndags och beräknas pågå fram till påsk.