Dömd. Mannen i 25-årsåldern, hemmahörande i Järfälla, dömdes i november för bland annat olovlig alkoholförsäljning. Foto: Mostphotos

Järfällabo döms för spritlangning till unga

På Valborg förra året greps en man i 25-årsåldern i Järfälla när han sålde sprit till ungdomar. Vissa av köparna var under 15 år. Nu har domen mot mannen fallit.

  • Publicerad 07:00, 6 dec 2019

Det var på Valborg i fjol som polisen i Järfälla spanade på en man i 25-årsåldern, som de fått tips om sålde alkohol till ungdomar.

Först ser polisen en grupp ungdomar möta mannen utanför en port, och de bedömer att en försäljning pågick. När ungdomarna kollas en stund efteråt bär de på vodkaflaskor. Tillbaka vid porten möter ytterligare en grupp ungdomar mannen, och då slår polisen till.

– Han togs på bar gärning, de ingrep när han i princip stod med vodkaflaskor i handen, säger Bo Ericsson, utredare vid polisen i Järfälla.

Vid en husrannsakan kunde polisen beslagta sprit, och i mannens telefon fanns konversationer med ungdomar från framför allt Järfälla, Bålsta och Hässelby. Konversationerna visade på att mannen bedrev en alkoholförsäljning, och att det pågått under en längre tid.

Döms för flera brott

Han sålde både smuggelsprit och köpte alkohol från Systembolaget på förfrågan.

– Genom att kolla i hans mobiltelefon kunde man snabbt konstatera att det inte var första gången han gjorde det här. Det var allmänt känt att man kunde gå till honom, och att man kunde beställa det man ville ha, säger Bo Ericsson.

Tio ungdomar i åldrarna 14 till 18 vittnade i fallet, och mannen dömdes i november för åtta olika brott. Däribland 15 fall av olovlig försäljning av alkohol till åtta olika ungdomar, olovligt innehav av alkoholdrycker och narkotikabrott.

Han dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst om 200 timmar.