Järfälla visar vägen för brittiska lärare

Under hela veckan har de brittiska lärarna suttit i Järfällas skolbänkar för att lära sig mer om hur skolorna här arbetar med utomhuspedagogik, likabehandling, jämställdhet och frågor som rör diskriminering.

  • Publicerad 07:30, 26 okt 2018

De 20 brittiska lärarna har fått följa med i undervisningen på Aspnässkolan, Viksjö förskolor, Sandvikskolan, Kastanjens och Aspnäs förskolor samt Järfälla Gymnasium. Det skriver Järfälla kommun i ett pressmeddelande.

Carl-Johan Westman, rektor tillika förskolechef på Skälby för- och grundskola träffade några av lärarna under måndagen.
– Det finns såklart mycket vi kan lära av varandra genom att mötas, det är kunskap som inte kan inhämtas från en bok eller liknande, säger han.

Vi får lära oss att man har rätt att få vara som man vill

Viktor, elva år

Under besöket har flera elever fått agera lärare och berätta om hur undervisningen går till och vad den är bra för. Viktor, elva år på Berghemsskolan, var en av de som fick ställa sig vid katedern.

– Vi får lära oss att man har rätt att få vara som man vill, oavsett om man är kille eller tjej. Som kille måste man till exempel  inte tycka om att spela fotboll om man inte vill.

Mycket att ta efter

Glyn Hawk, som är lärare på Rye Oak Primary i London, var en av de lärare som studerade just genusarbetet och tycker att det finns mycket att ta med sig hem till London.

– Det är högaktuella ämnen hos oss, då vi har haft flera allvarliga incidenter. Vi vill lära barnen hur man bemöter andra med respekt och tala med dem om samarbete, känslor, regler och empati. Vi vill arbeta bort traditionella könsroller och skapa ett bättre och öppnare samhälle, det är därför vi är här hos er, som jobbar med dessa frågor.