Järfälla vinnare av årets YIMBY-pris

Järfälla tilldelas årets YIMBY-pris för sitt arbete med att förtäta kommunen.

  • Publicerad 11:07, 9 nov 2018

”För att under längre tid konsekvent och ambitiöst jobbat med stadsutvecklingsfrågor och tagit ett helhetsgrepp om dem samt även medvetet jobbat med förtätning, att bygga bort barriärer samt göra kommunen till en ”stad för alla” och attraktiv för såväl företag och andra kommersiella aktörer som för privatpersoner och familjer. ”

Så skriver Yimby i sin motivering till årets vinnare.

I år var första gången som YIMBYS medlemmar kunde rösta och Järfälla kommun hade både den högsta totala rankingen av medlemsröster och flest förstaplatsröster, hela 31 procent.

– Jag blir både stolt och glad när vi får kvitto på att våra kunniga och engagerade medarbetare gör ett bra arbete, säger Christina Rapp Lundahl, kommundirektör i Järfälla i ett pressmeddelande.

Fakta

Vad är YIMBY?

YIMBY står för Yes In My BackYard, d.v.s. att vara för förändringar i sin närhet.

En i grunden positiv inställning till nya byggplaner och andra ändringar i sitt närområde, att anse att en förändring inte alls är samma sak som en försämring.

Här ingår även att ett nytt projekt inte måste vara i samma stil som omkringliggande bebyggelse, att bygga modernt i en stadsdel från 1800-talet är inte alltid att förstöra områdets karaktär, det är att lägga till och utveckla och det får den äldre bebyggelsen att ha en tydligare profil/framtoning.

Det handlar om en grundinställning: Att vara positiv från början till tillägg och förändringar, men finns det verkliga skäl att säga nej till ny bebyggelse skall man också göra det.

Källa: YIMBY
Visa merVisa mindre