Vid nyår går Järfälla MK:s arrende ut och klubben ser ut att tvingas lämna gokartbanan. Foto: Tomas Stark

Järfälla tar sin hand från gokartbanan

Järfälla ville ha ett 2-årigt arrende av marken där gokartbanan ligger. Sollentuna Häradsallmänning accepterade. Ändå har Järfälla nu helt hoppat av alla försök att rädda kvar gokartbanan norr om Stäketvägen. Orsaken: förslaget från häradsallmänningen kom för sent.

  • Publicerad 15:51, 20 dec 2017

– Ja, vi hade en deadline i torsdags. Att då återkomma på fredag kväll, efter sin egen deadline, det är inte seriöst, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Men om felet i det första förslaget var att avtalstiden var för lång, varför inte bara ta ställning till det nya förslaget – om ett avtal som kan sägas upp av Järfälla efter två år – när det dök upp?

– Vi har anpassat hela vår interna kommunikation och beslutsprocess efter att tidsgränsen gick ut på torsdagen. Då stängdes dörren.

Claes Thunblad.

Häradsallmänningen återkom med ett nytt förslag på fredagen. Om ni på allvar vill ha gokartbanan kvar, som ni har sagt, så är det väl bara att öppna den stängda dörren.

– Nej. Att komma med ett nytt förslag efter sin egen deadline – det är inte respektfullt att bete sig så.

Så om exakt samma förslag hade kommit ett dygn tidigare, under torsdagen, så hade Järfälla haft en positiv inställning?

– Då hade det varit ont om tid, men då hade vi i alla fall varit beredda att diskutera avtalets innehåll i övrigt.

Och nu är du inte beredd till det, för att ni fick förslaget på fredagen i stället för på torsdagen?

– Tidsplanen gick inte att överskrida sa de från början. Nu är Järfälla inte med längre. Men det står ju häradsallmänningen eller Sollentuna kommun fritt att lösa situationen för gokartbanan.

Om Sollentuna kliver in och tar arrendet – är Järfälla åtminstone med och delfinansieras i så fall?

– Nej, vi har inget intresse av att fortsätta med det här. Vi har försökt lösa det och varit drivande. Bland annat föreslog vi att motorklubben skulle få ett nytt arrende på ett eller två år med samma villkor som tidigare, men det sa häradsallmänningen nej till.

Jonas Lange, styrelsemedlem i Järfälla MK, är förvånad över inställningen från den styrande koalitionen (S, MP och C) i Järfälla.

”Alla är frågande”

– Ja, alla är frågande. En förhandling brukar handla om ge och ta. Nu har alla backat och jämkat för att Järfälla skulle få som de ville och ändå säger kommunen nej. Ska hundratals familjer som kör gokart knäckas bara för att ett mejl skickades ett dygn för sent? säger han.

Helt har dock inte Jonas Lange och Järfälla MK gett upp hoppet om att kunna stoppa en avhysning – och att banan grävs upp vid årsskiftet.

– Kanske kan vi få till en lösning med hjälp av de andra stora delägarna i häradsallmänninegn, Sollentuna och Stockholm, säger han.

”Verkligen märkligt”

Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna, ställer sig spontant tveksam till att Sollentuna skulle träda in och ta arrendet.

– Marken ligger i Järfälla och jag tycker att det är ett regionalt ansvar som de bör ta, precis som Sollentuna har gjort när det gäller friidrottshallen. Om de drar sig ur för att det nya förslaget från häradsallmänningen kom för sent så är det verkligen märkligt. Så rigid kan man inte vara, säger han.