Järfälla skyddar Igelbäcken – blir naturreservat

Igelbäcken blir ett naturreservat inom ett år. 900 meter av bäcken ska skyddas – innan tunnelbanebygget påbörjas.

  • Publicerad 08:00, 13 dec 2015

Igelbäcken ska skyddas inför kommande tunnelbanebygget i Barkarby. Enligt Aphram Melki (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden väntas beslut tas på måndag.

– Vi bildar inte ett naturreservat var och vartannat år. Vi har sedan tidigare pekat ut två områden, Igelbäcken och Ängsjö, men vi har valt att prioritera Igelbäcken eftersom byggnationen i Barkarbystaden tangerar den, säger han.

"Viktigt göra nu"

Tanken är att den framtida utbyggnaden av tunnelbanan ska gå under bäcken. Och det är klart att 900 meter av bäcken blir naturreservat. Men hur brett det ska gå är inte klart ännu eller exakt vilka reservatsföreskrifter som ska gälla. Det lär samtidigt dröja ett år innan det är klart.

– Tunnelbanan kommer att gå under Igelbäcken ändå, därför är det viktigt att vi gör det här nu, säger Aphram Melki.

Går genom fyra kommuner

Vattenkvaliteten i Igelbäcken är i dagsläget god, särskilt i jämförelse med Järfällas andra stora vattendrag – Bällstaån.

– Det finns goda förutsättningar för att rena Igelbäcken, därför är det viktigt att vi kan säkerställa att inga föroreningar kommer ner i den. Vi behöver se till att det rinner ner rent vatten i bäcken, säger Aphram Melki.

Igelbäcken går genom totalt fyra kommuner – Järfälla, Sundbyberg, Solna och Stockholm – och Järfälla är den sista att bilda ett naturreservat kring bäcken.