Kevin Kerachi, till vänster, och Arshia Dajalood, till höger, båda elva år, är kusiner och har spelat ishockey i Järfällas 04:or i snart fem år. På lördag ska de hjälpa till och coacha yngre förmågor som vill ge sporten en chans. "Det ska bli jättekul", säger Kevin. Foto: Sara Flodin

Järfälla lockar flest

Järfälla HC går i bräschen för ett mångkulturellt hockey-Sverige. På lördag inleds klubbens hockeyskola som har fått bäst genomslag i landet. – Jag hoppas det här är ett steg i rätt riktning för att få in olika kulturer i hockeyn, säger Järfälla Hockeys Magnus Granath.

  • Publicerad 10:05, 2 okt 2015

Svenska Ishockeyförbundet försöker aktivt att bli bättre på att vara en integrerande kraft i samhället. Genom Tre Kronors Hockeyskola, som erbjuds av över 200 klubbar i landet, är tanken att sporten ska introduceras och nå ut till barn med alla möjliga kulturella och etniska bakgrunder.

Vilken klubb som har fått bäst gensvar? Järfälla HC.

– Vi är den största hockeyskolan i Sverige vilket är fantastiskt roligt. Förhoppningsvis leder det till att vi får in flera kulturer i hockeyn och att vi blir en stor bred förening där alla är välkomna och får vara med, säger Magnus Granath som sitter i klubbens styrelse och är ansvarig för hockeyskolan som håller till i Järfälla ishall.

Över 110 anmälningar har trillat in till skolan och enligt Svenska Ishockeyförbundet är det ingen annan klubb som har fått ett så stort genomslag. Magnus Granath tror att det ökade antalet beror på flera saker.

– Jag tror det har lockat att vi lånar ut utrustning för de som vill prova på. Sen har vi marknadsfört oss annorlunda. Det är nog det som har gjort trycket hårdare i år, säger han och fortsätter:

– Jag trodde inte att det skulle bli så här stort. Vanligtvis har vi 50-60 ungar som kommer men nu kommer det säkerligen landa på upp emot 120-130. Det är ett försök att bredda hockeyn.

Magnus Granath tycker att sporten i stort har en del att jobba med när det gäller att nå ut till alla grupper i samhället och om Järfälla kan föregå med gott exempel är det inte honom emot.

– Informationen om skolan har kommit ut till alla Järfällas barn som är födda mellan 2008 och 2010. Det är superkul för det behövs inom idrotten. Det har varit ett litet problem inom ishockeyn att de som spelar framförallt är svenskfödda eller har svenska föräldrar. Där har hockeyn inte lyckats integrera grupper inom verksamheten. Jag hoppas det här kan vara ett steg i rätt riktning för att få in olika kulturer i hockeyn.

På lördag inleds den första av tre genomgångar av hockeyskolan. Föreningen har 50 utrustningar att låna ut och med tanke på det stora intresset hade det nog behövts fler.

– Vi var tvungna att stänga ner anmälningen för de som vill prova på. Vi har inte tillräckligt med utrustning för fler, säger Magnus Granath.

Fakta

Barn får lära sig ishockeyns grunder

Tre Kronors Hockeyskola är ett initiativ från Svenska Ishockeyförbundet där barn får lära sig ishockeyns grunder.

Järfällas hockeyskola inleds med två prova på-genomgångar den 10 och 17 oktober. Sedan avslutas hockeyskolan med ett tredje pass under höstlovet, den 31 oktober.

Totalt finns det 50 utrustningar att låna från klubben.

Alla som vill – pojkar och flickor – får vara med.

Visa merVisa mindre