Järfälla är enligt Svenskt näringsliv den 56:e mest företagsvänliga kommunen i landet. Foto: Åsa Sommarström

Järfälla klättrar på företagsrankning

Järfälla klättrar tio placeringar på Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. – Väldigt glädjande att vi är på väg uppåt igen, säger Fredrik Persson, näringslivschef i Järfälla.

  • Publicerad 14:33, 2 okt 2018

Svenskt näringsliv presenterade under tisdagen sin årliga rankning över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Järfälla klättrar tio placeringar från förra året – till plats 56.

– Företagsklimatet är en av våra viktigaste indikatorer för att mäta framgång i vårt arbete. Det är väldigt glädjande att vi är på väg uppåt igen, efter ett par år med en nedåtgående trend, säger Fredrik Persson, näringslivschef i Järfälla.

Skeptisk till rankningen

Kommunstyrelsens ordförande, Claes Thunblad (S), är även han positiv till att Järfälla klättrar – men menar samtidigt att rankningen har vissa brister.

– Det är roligt att klättra i rankningen, så klart. Men jag och många kommunföreträdare har varit skeptiska till den här rankningen. Den slår hit och dit och det är ganska få företag som deltar i undersökningen, säger Claes Thunblad och fortsätter:

– Det måste vara många fler som deltar och man måste fråga företagare som har haft med kommunen att göra.

Solna nummer ett

Solna är för elfte året i rad nummer ett på Svenskt näringslivs rankning. Av kommunerna i Stockholms län hamnar även Sollentuna högt, på en femte plats. Sundbyberg klättrar stort, hela 47 placeringar, upp till en elfte plats. Strax efter, på en tolfte plats, hamnar Danderyd.

Rankningen sammanställs utifrån statistik från SCB och enkätsvar från företag i kommunen.