Järfälla Kanotklubb fixade medaljfest i SM

I lördags avgjordes SM i kanotslalom i Nyköping och Järfälla Kanotklubb paddlade hem fem medaljer, varav ett guld. Lika många medaljer tog klubben i dagen efter SM, då årets andra deltävling i Sverigecupen avgjordes i samma forsar.

  • Publicerad 09:30, 15 maj 2018

– Det gick väldigt bra för oss, även om vi hade hoppats att Fredrik skulle ta hem guldet i K1, säger Robert Wahlén som fick se sonen Fredrik snuvas på den ädlaste medaljen i K1 av landslagskompisen Erik Holmer från Nyköping.

Fredik Wahlén tog två silver och ett guld i SM. Foto: Henry Carlsson

Nu fick Fredrik Wahlén, som under våren har presterat bäst av svenskarna på landslagsuttagningar och internationella tävlingar, nöja sig med silvret. Järfälla Kanotklubb la även beslag på bronset genom Max Karlsson.

Guld för Järfälla i lagåket

Fredrik Wahlén tog ytterligare ett individuellt SM-silver. Det var i C1, en klass där man sitter på knä i kanoten och paddlar bara på ena sidan, som i en kanadensare.

Fredrik Wahlén i C1, där man paddlar på ena sidan likt i en kanadensare. Foto: Robert Wahlén

Järfälla Kanotklubbs tredje SM-silver ordnade Fredriks lillasyster Sanna Wahlén i K1.
Men det skulle bli ett SM-guld också, i lagtävlingen där Fredrik, Sanna och Max tillsammans var snabbast av alla.

Fredrik Wahlén, Max Karlsson och Sanna Wahlén paddlar mot SM-guld i lagtävlingen. Foto: Henry Carlsson

Enbart killar i de flesta lagen

– Jag brukar själv vara med i lagåket, men nu stod jag över till förmån för de yngre förmågorna. Jättekul att det blev guld, särskilt när de flesta andra lagen bestod av enbart killar, säger Robert Wahlén.

Järfälla kanotklubbs lag, högst upp på prispallen. Foto: Elias Högberg

Helt stod han dock inte över paddling i SM.

”Lite ringrostig”

– Nej, jag tävlade i gubbklassen, herrar över 35 år, och kom fyra. Det är jag nöjd med eftersom jag bara paddlar fors en gång om året nu för tiden, så jag är lite ringrostig när det gäller kanotslalom.

Hela Järfälla kanotklubbs trupp i SM, med Robert Wahlén längst till höger. Foto: Henry Carlsson

Och du är väl en ganska bra bit över 35?
– Ja, det hade varit bättre om jag hade kunnat ställa upp i herrar 60, men jag har fem år kvar dit.

Fem medaljer även i Sverigecupen

På söndagens deltävling i Sverigecupen, som även den gick i Nyköping, blev medaljskörden snarlik lördagens, men snäppet bättre, för Järfälla Kanotklubb.

Sanna Wahlén tog SM-silver i K1 och vann söndagens deltävling I Sverigecupen. Foto: Henry Carlsson

Fredrik Wahlén vann i C1 och tog silver i K1. Sanna Wahlén vann i K1. Max karlsson tog brons i K1. Och laget upprepade bravaden från SM och vann lagåket igen.

Sanna Wahlén bemästrade forsarna i Nyköping och fick med sig två medaljer från SM och lika många från Sverigecupen. Foto: Robert Wahlén.

Fredrik laddar för EM i Prag i juni

Nu laddar Fredrik Wahlén för EM i Prag i början av juni, där han är en av tre uttagna i svenska landslaget. Han är även klar för VM i Brasilien i september.
– Ja, han är uttagen, men det är oklart om förbundet betalar för resan så han har redan bokat biljetter på egen hand, säger Robert Wahlén.